Linkovi

WHO promijenio imena sojevima korone


Ilustracija
Ilustracija

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je u ponedjeljak donijela odluku da verzije korona virusa nazove slovima grčkog alfabeta u pokušaju da pojednostavi izgovor i izbjegne stigmatizaciju država koje prijave novi soj, prenosi Reuters.

Tako su četiri varijante korona virusa koje je agencija UN smatrala zabrinjavajućima i koje su u javnosti opće poznate kao britanska, južnoafrička, brazilska i indijska sada dobile slova Alfa, Beta, Gama, Delta prema redoslijedu otkrivanja.

Ostale varijante nastavljaju se dalje po alfabetu.

Istog dana je WHO otkrio nova imena poslije kritika da su imena poput B.1.351, 501I.V2 i 20H / 501I.V2, bila previše složena.

"Nijedna zemlja ne bi trebala biti stigmatizirana jer je detektirala i objavila podatke o sojevima", napisala je na Twitteru je Maria Van Kerkhove iz WHO-a.

Izbor grčkog alfabeta uslijedio je nakon višemjesečnih promišljanja u kojima su stručnjaci razmatrali druge mogućnosti poput grčkih bogova i izmišljenih pseudo-klasičnih imena, prema bakteriologu Marcu Palenu koji je bio uključen u razgovore.

Historijski gledano, virusi su se često povezivali sa lokacijama sa kojih se smatra da su nastali, poput Ebole koja je dobila ime po istoimenoj kongoanskoj rijeci.

Ali, ovo može biti štetno za mjesta i često netačno, kao što je bio slučaj sa takozvanom pandemijom "španske gripe" 1918. godine čije je porijeklo nepoznato.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG