Linkovi

Film Quo vadis, Aida? nominovan za dvije BAFTA nagrade


Bh. premieres of the film Quo vadis, Aida? by Director Jasmila Žbanić at the Potocari Memorial Center.
Bh. premieres of the film Quo vadis, Aida? by Director Jasmila Žbanić at the Potocari Memorial Center.

Bosanskohercegovačka režiserka Jasmila Žbanić nominovana je za najbolju režiserku, a njen film Quo vadis, Aida? za najbolji film van engleskog govornog područja za BAFTA nagradu, koju dodjeljuje Britanska filmska akademija. 

Pored nje za najboljeg režisera nominovani su Thomas Vinterberg (Another Round), Shannon Murphy (Babyteeth), Lee Isaac Chung (Minari), Chloe Zhao (Nomadland) i Sarah Gavron (Rocks).

Sedamdeset i četvrta dodjela BAFTA nagrada bit će održana u nedelju 11. aprila.

"Quo Vadis, Aida?" je film o genocidu u Srebrenici i prvi je igrani film na ovu temu.

Jasmila Žbanić je napisala scenario i režirala film, a u glavnim ulogama su Jasna Đuričić, Izudin Bajrović, Boris Ler, Dino Bajrović, Emir Hadžihafizbegović i Boris Isaković.

Film je ušao i u drugi krug izbora za nagradu Oscar u kategoriji za najbolji strani film. Dodjela Oscara održat će se u nedjelju, 25. aprila 2021. godine, a uživo će se prenositi na ABC-u i u više od 225 zemalja širom svijeta.

Film je nagrađen na filmskom festivalu London Film Week u decembru 2020. godine s tri nagrade: za najbolji film i najbolju rediteljicu, dok je najboljom glumicom proglašena Jasna Đuričić.

U Bosni i Hercegovini film je premijerno prikazan u oktobru prošle godine u Memorijalnom centru Potočari.

Svjetska premijera filma održana je na 77. Venecija film festivalu, a nakon toga film je prikazan i na drugim brojnim festivalima među njima festival u Torontu, Hamburgu, na Viennaleu u Austriji, festivalu New Horizons u Poljskoj, Festivalu europskog filma u španjolskoj Sevilli, meksičkom Los Cabos film festivalu, francuskom Arras Film festivalu, međunarodnom film festivalu Macao u Kini.

XS
SM
MD
LG