Linkovi

Bijela kuća se nada da će većina javnih škola biti ponovo otvorena do aprila


In this Jan. 11, 2021, file photo, preschool students eat lunch at Dawes Elementary in Chicago. (Ashlee Rezin Garcia/Chicago Sun-Times via AP, Pool, File)
In this Jan. 11, 2021, file photo, preschool students eat lunch at Dawes Elementary in Chicago. (Ashlee Rezin Garcia/Chicago Sun-Times via AP, Pool, File)

Sjedinjene Države se bore da ponovo otvore svoje javne škole širom zemlje usred pandemije koronavirusa, ali iz Bijele kuće je u nedjelju saopšteno da se nadaju da će većina škola imati redovnu nastavu do aprila.

"To je naš cilj, to je naš plan", rekla je sekretarica za medije Bijele kuće Jen Psaki za ABC-ovu emisiju "This Week".

Međutim, ona je dodala da postizanje tog cilja zavisi od toga da li će Kongres odobriti prijedlog predsjednika Joea Bidena od 1,9 biliona dolara pomoći za koronavirus, koji uključuje 130 milijardi dolara pomoći za škole.

"Mnoge škole širom zemlje nemaju resurse da mogu ulagati u poboljšanje objekata, zapošljavanje više vozača autobusa, te zapošljavanje više privremenih nastavnika kako bismo mogli imati manja odjeljenja", rekla je.

Američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti dali su "jasne, naučno zasnovane smjernice za školske okruge o nizu koraka koje mogu poduzeti da bi bili sigurni. Međutim, nema svaka škola u zemlji te finansije i resurse", rekla je Psaki. "Za to nam je potrebna federalna vlada."

Predstavnički dom planira ove sedmice glasati o Bidenovom paketu pomoći s nadom u potpuno kongresno odobrenje do sredine marta.

Trenutno 47% američkih učenika od vrtića do 8. razreda pohađa nastavu uživo, kao i 33% učenika od 9. do 12. razreda, dok ostali pohađaju online nastavu od kuće ili kombinaciju online nastave od kuće i nastave u školi.

Međutim jedan republikanski kritičar brojki kad je u pitanju Bidenov paket pomoći, kongresmen Steve Scalise iz Louisiane, za ABC je rekao da "već ima novca", više od 1 bilion dolara nepotrošenih sredstava iz prethodnih paketa pomoći, koji bi, kako kaže, mogli biti poslani lokalnim zajednicama širom zemlje da pomognu u ponovnom otvaranju škola. Takođe je kritikovao Bidenov paket jer nije zahtijevao da se škole u potpunosti otvore ukoliko se odobri više novca.

"Postoji toliko mnogo naučnih upozorenja da [virtualno učenje] šteti djeci", rekao je Scalise. "Milioni djece u Americi trenutno ne pohađaju nastavu svaki dan u učionici."

Rekao je da oko 40% pohađa nastavu u školama, "tako da ne morate ponovo izmisliti točak. Oni su u žarištima, mjestima na kojima se virus i nije pokazao kao toliko ozbiljan. Ako pogledate koji bi prioritet trebao biti, to bi trebala biti djeca."

"Naša djeca ne mogu čekati", rekao je. "Oni danas trebaju biti u učionici. Nauka kaže da danas mogu biti u učionici. Pitanje je postoji li volja nekih političara u Washingtonu koji se povinuju učiteljskim sindikatima", od kojih se neki protive ponovnom pokretanju redovne nastave.

Doktor Anthony Fauci, najviši američki stručnjak za zarazne bolesti i Bidenov glavni medicinski savjetnik, rekao je za CNN da je "zadani stav (Bidenove administracije) vratiti djecu u školu i zaštititi učitelje".

Rekao je da se školski sistemi širom Sjedinjenih Država mogu ponovo otvoriti ukoliko slijede smjernice koje je CDC objavio prošle sedmice kako bi "djecu vratili u školu na najsigurniji mogući način".

Sjedinjene Države, s 4% svjetske populacije, približavaju se brojki od 500.000 smrtnih slučajeva, 20% od ukupnog broja širom svijeta, podaci su Univerziteta Johns Hopkins, koji globalno prati širenje pandemije.

"To je strašno", rekao je Fauci. "Zaista je užasno. To je strašna prekretnica u istoriji ove zemlje."

Međutim, Fauci je rekao da slijede bolji dani, jer se milioni Amerikanaca vakcionišu protiv virusa.

"Imaćemo značajan stepen normalnosti pred kraj godine", rekao je. "Biće mnogo bolje od trenutnog stanja."

 • 16x9 Image

  GLAS AMERIKE

  Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

 • 16x9 Image

  ASSOCIATED PRESS (AP)

  Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

 • 16x9 Image

  REUTERS

  Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG