Linkovi

Pentagon za VOA: Zainteresirani smo za suradnju sa BiH u više oblika


Pentagon: BIH je ključna u borbi protiv terorizma
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:42 0:00

Pentagon: BIH je ključna u borbi protiv terorizma

Predsjedavajući predsjedništva BiH Željko Komšić je tijekom kraćeg boravka Sjedinjenim Državama ove sedmice, nakon susreta u State Departmentu, bio i gost Pentagona, gdje se sastao sa Jamesom Andresonom, vršiteljem dužnosti podsekretara američkog ministarstva obrane za razvoj obrambene politike. Zaviše detalja ovojnoj suradnji izmedju Washingtona I Sarajeva zamolili smo potpukovnicu Carlu Gleason, pri uredu Pentagona za javnost, koja je za Glas Amerike rekla:

Potpukovnica Carla Gleason
Potpukovnica Carla Gleason

“Jučerašnji posjet BH predsjedavajućeg se fokusirao uglavnom na nadgradnju postojećih odnosa. Potrebno je produbljivanje odnosa s euro-atlanskim kompanijama,kao i Bosne sa Sjedinjenim Državama. Razgovarali smo i o budućim inicijativama po pitanju i reformi i suradnje u polju bezbjednosti. To uključuje I Partnerstvo vojske BiH sa Nacionalnom gardom Marylanda, sto opet podrazumijeva i novu pomoć, recimo vojne helikoptere I slično.

Definitvno samo zainteresirani nastaviti puno partnerstvo sa BiH, u mnogim oblicima. Postoji utvrdjeni proces za vojnu podrsku i prodaju. Taj proces je kontinuiran za BiH, a svaka pomoc i prodaja mora proći kroz naš Kongres. Mi smatramo da je sigurnost u tom cijelom region izuzetno važna.“

Napominjući da će 6.ta pješadijska brigade vojske BiH u decembru u misiju u Afghanistan, potpukovnica Gleason zaključuje:

“Svakako smatramo da je Bosna I Hercegovina jedan od ključnih partnera u borbi protiv terorizma; u posljednjih oko 4 i pol godine, više od 275 vojnih pripadnika iz BiH je učilo I sudjelovalo u američkim programima dizajniranim za obrazovanje I obuku za borbu protiv neprijateljskih utjecaja i terorizma - a ta će se suradnja i nastaviti .”

XS
SM
MD
LG