Linkovi

Strašan požar zahvatio parisku katedralu Notre Dame


The landmark Notre-Dame Cathedral is engulfed by flames in central Paris on April 15, 2019.

Masivan požar je izbio na pariskoj katedrali Notre Dame oko pet poslijepodne po tamošnjem vremenu, koji su potom razbuktao velikom brzinom. Po onome što je za sada utvrdjeno , šteta na proslavljenoj katerdali, starijoj od 800 godina, ne apsolutno neprocjenjiva, i nepopravljiva, a crni dim i plamen se dizao iz kompleksa katedrale i kada se na Pariz spustila noć. Dio krova se već urušio, i niko ne može trenutno sa sigurnošću tvrditi koliko toga je nepovratno stradalo na katedrali iz 12 stoljeća. Prema posljednjim podacima, najvjerovatnije je da je požar izbio usljed radova i rekonstrukcije koja se trenutno vršila na katedrali.

Mediji javljaju da je plamen u medjuvremenu zahvatio i jednu od ikonskih kula katedrale, a francuski predsjednik Emmanuel Macron je odgodio vecerašnje političko obraćanje naciji zbog ove katastrofe, i stigao osobno na mjesto pozara.

Očevici kažu da i Parižani i turisti doslovno plaču na ulicama gledajući kako se urušava u prah i pepeo jedan od najmoćnijih simbola francuske kulture i povijesti.

XS
SM
MD
LG