Linkovi

BiH

MEKTIĆ: Odluka o angažiranju policajaca FBiH na granicama još nije donesena


Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić
Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić izjavio je danas da je Operativni štab za migrante BiH primio ponudu Vlade Federacije BiH da policija tog entiteta pomogne Graničnoj policiji BiH u zaštiti državne granice, ali da odluka o tome još nije donijeta, prenosi Beta.

"Niko neće donijeti nikakvu protivustavnu i protivzakonitu odluku", rekao je Mektić novinarima u Banjaluci, komentarišući mogućnost da se na prostoru RS angažuje policija Federacije BiH u zaštiti državne granica od ilegalnih migranata.

Mektić je rekao da "neće biti prekršen ni Ustav RS ni Ustav BiH", odgovarajući tako na optužbe zvaničnika RS da bi se angažovanjem pripadnika policije iz Federacije BiH narušio teritorijalni integritet entiteta, kao i na odluku Vlade RS koja je zadužila MUP RS da spriječi djelovanje pripadnika drugih policijskih agencija na teritoriji tog entiteta.

Mektić je rekao da je trenutno za pomoć Graničnoj policiji BiH angažovano 80 pripadnika MUP RS koji se finansiraju iz budžeta BiH.

Ilegalni migranti u BiH ulaze iz Srbije i Crne Gore, odnosno na dijelu granice BiH koja pripada Republici Srpskoj.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG