Linkovi

Prvi susret rastavljenih porodica Južne i Sjeverne Koreje


North and South Korean family members meet during a reunion at North Korea's Mount Kumgang resort, near the demilitarized zone (DMZ) separating the two Koreas, North Korea, August 20, 2018. Yonhap via REUTERS
North and South Korean family members meet during a reunion at North Korea's Mount Kumgang resort, near the demilitarized zone (DMZ) separating the two Koreas, North Korea, August 20, 2018. Yonhap via REUTERS

Porodice iz Sjeverne i Južne Koreje plakale su i grlile se u ponedjeljak nakon što su se prvi put susreli od početka Korejskog rata (1950.-1953.) prije više od šest decenija.

Konvoj od 14 autobusa ušao je na Sjever Koreje rano jutros po lokalnom vremenu vozio je 89 starijih članova Južnokrejanaca koji su se susreli sa svojim porodicama u sjevenokrejskom resortu na planini Kumgang.

Sve skupa, rastavljne porodice će prvi put zajedno provesti ukupno 11 sati u narednih tri dana.

Južnokrejanci, njih 89 od kojih mnogi vrlo slabi ali obučeni u svoju najbolju odjeću po užasnoj vrućini, u pratnji policije u medicinskog osoblja prešli su granicu na demilitrazovanoj zoni (DMZ) i ušli na sjever.

Li Keum-seom, ima 92 godine i dolazi da vidi svog sina prvi put od kada su on i njena kćer razdvojeni od nje i supruga kada su pobjegli sa Sjevera. Njen sin je tada imao četiri godine, danas 71.

"Nikada nijesam sanjala da će ovaj dan doći," kaže Li i dodaje "nijesam znala ni da li je živ ili nije".

Povezivanje porodica nastavljno je nakon što su Sjever i Jug pokušali da oslabe tenzije poslije susreta američkog predsjednika Donalda Trumpa sa sjevernokorejskim liderom Kim Džong Unom u Singapuru 12. juna, oko nuklearnog programa Pjongjanga.

Kim i južnokorejski predsjednik Mun Džae-in saglasilu su se da započnu ponovno povezivanje porodica na summitu u aprilu, gdje su dvije Koreje započele razgovore o povećanju saradnje i u drugim oblastima.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG