Linkovi

BIRN: Odgođeno izmještanje migrantskih porodica zbog upitnog kvaliteta vode


Hotel Sedra, FOTO Birn BiH
Hotel Sedra, FOTO Birn BiH

Izmještanje migrantskih porodica s djecom iz Đačkog doma u Bihaću i šatorskog naselja u Velikoj Kladuši i njihovo smještanje u hotel “Sedra” u blizini Cazina je prolongirano, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BIH).

Ministar zdravstva u Vladi Unsko-sanskog kantona (USK) Hazim Kapić je za BIRN BiH kazao da je, zbog upitne kvalitete vode u hotelu “Sedra”, odgođeno izmještanje migranata koje je bilo planirano za danas.

“Mi smo jučer bili dogovorili dinamiku kada je u pitanju prijem migranata. Planirano je bilo da po jedan autobus u 10 sati preveze prvu grupu iz Đačkog doma u Bihaću i šatorskog naselja u Velikoj Kladuši, a kasnije, u popodnevnim satima, i po još jednu grupu. Ukupno oko 80 osoba”, rekao je Kapić i dodao da su pomoć trebali pružiti timovi iz domova zdravlja u Bihaću i Cazinu i jedan tim “Ljekara bez granica”, te da je bila izvedena i vježba izmještanja.

“Osnovni problem je ispao oko vode. Mi smo od Zavoda za javno zdravstvo USK-a dobili dopis u kojem stoji da uvjeti nisu definitivno onakvi kakvi bi trebali biti. Voda, pored toga što nije za piće, nije niti za upotrebu. To je osnovni razlog zbog čega se izmještanje odgađa”, kazao je Kapić, koji nije mogao reći da li će se izmještanje desiti u srijedu 25. jula te da to još moraju potvrditi međunarodne organizacije IOM i UNHCR, od kojih Kapić očekuje da obezbijede vanjske tuševe.

On je dodao da će pri ulasku u hotel biti napravljeni zdravstveni pregledi djece i roditelja.

“Mora se uraditi jedan opći pregled kako bismo imali uvid u njihovo zdravstveno stanje, naravno s posebnim akcentom na zarazne bolesti. Da se odmah pri ulasku napravi preraspodjela, utvrdi boravak i tretman prema eventualno zaraženim i spriječi moguće širenje zaraznih bolesti”, rekao je Kapić.

Broj djece i porodica migranata u Unsko-sanskom kantonu se svakodnevno mijenja. Prema posljednjim podacima Ministarstva zdravstva, u Velikoj Kladuši se nalazi 65 djece. Iz Đačkog doma u Bihaću bi se trebalo izmjestiti 300-400 osoba, odnosno djece i njihovih roditelja.

XS
SM
MD
LG