Linkovi

NSRS će propitivati izvještaj entitetske Vlade iz 2004. o "događajima u Srebrenici 1995. godine"


Narodna skupština RS
Narodna skupština RS

Zahtjev za raspravom podnio je entitetski predsjednik Milorad Dodik a entitetska skupština je kao datum posebne sjednice odredila 14. avgust.

Za Dodika, sporan je izvještaj star 14 godina u kojem je entitetska komisija, koju je birala Vlada, utvrdila činjenice o srebreničkom genocidu 10-19. jula.

Na izvještaju je radila komisija od sedam članova među kojima i jedan stranac i jedan član iz Federacije BiH.

Izvještaj, formalnog naziva o "događajima u Srebrenici 10.-19 jula 1995." sa dodacima, urađen je i javnosti predstavljen u vrijeme entitetskog predsjednikovanja Dragana Čavića, današnjeg opozicionog zvaničnika.

Čavić je je nalaze izvještaja tada građanima saopštio uživo putem TV-a, a u govoru je srebrenički genocid nazvao je "crnom stranicom istorije srpskog naroda".

14 godina poslije izvještaj, 2004. godine nazivan istorijskim, relativizira se, postajući tek dio predizborne političke kampanje koji podiže međunacionalne tenzije i budi rasprave o prošlosti.

Narodna skupština RS-a ne može da poništi izvještaj Komisije za Srebrenicu, jer ga ona nije ni usvojila, već Vlada rečeno je danas nakon sjednice Kolegija entitetskog parlamenta.

Dodikovi politički protivnici osuđuju relativiziranje izvještaja o Srebrenici a i jedni i drugi proizvode atmosferu napetosti i međunacionalnog neprijateljstva, kao što se godinama dešava pred izbore u Bosni i Hercegovini.

Podizanje nacionalne netrpeljivosti u BiH pred izbore, godinama se smatra najboljim i pobjedničkim alatom nacionalista sva tri nacionalizma, koji razdiru zemlju.

Entitetskom predsjedniku Miloradu Dodik od 2017. godina uvedene su sankcije Sjedinjenih Američkih Država zbog narušavanja dejtonskog mirovnog sporazuma i mira njime uspostavljenog.

XS
SM
MD
LG