Linkovi

BiH

Mreža za izgradnju mira apeluje za pomoć za smještaj migranata u BiH


Foto: Mreža za izgradnju mira
Foto: Mreža za izgradnju mira

Mreža za izgradnju mira zatražila je od bh. vlasti, te predstavnika Evropske unije, UNHCR-a, Međunarodne organizacije za migracije (IOM) i drugih relevantnih organizacija i institucija da hitno riješe pitanja adekvatnog i humanog smještaja za sve migrante i izbjeglice koji se nalaze na teritoriji BiH, kao i pitanje pune logističke i ekonomske podrške lokalnim vlastima i volonterima na terenu.

U saopćenju za javnost iz ove mreže ocjenjuju da je u Bihaću i Velikoj Kladuši u toku humanitarna katastrofa te da je hiljade ljudi pod vedrim nebom dočekalo nevrijeme koje je pogodilo ovaj dio BiH.

“Lokalne vlasti se bore koliko mogu, ali broj izbjeglica i vremenske neprilike prevazilaze njihove mogućnosti da adekvatno odgovore na ove probleme - ističu iz Mreže i traže uključivanje svih nivoa vlasti, "posebno državnih i entitetskih, jer situacija prevazilazi kapacitete i mogućnosti Bihaća i Velike Kladuše".

Inače, službi za poslove sa strancima BiH prijavljen je 8.081 nezakoniti migranat od 1. januara do 5. jula, a namjeru za podnošenje zahtjeva za azil iskazalo je 7.424 osoba, dok je njih 686 podnijelo taj zahtjev, navedeno je u informaciji o stanju u oblasti migracija koja će biti razmatrana na današnjoj sjednici Vijeća ministara BiH.

U informaciji je istaknuto da u te brojke ne ulaze podaci Službe za poslove sa strancima koji su, kako je navedeno, nedostupni.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG