Linkovi

Nekadašnjem zamjeniku komandanta odreda Zulfikar 10 godina zatvora za zločine u Jablanici


Lava mengalir dari gunung berapi yang menghancurkan rumah-rumah di lingkungan La Laguna di pulau Canary La Palma, Spanyol pada Kamis 21 Oktober 2021. (Foto: AP/Saul Santos)
Lava mengalir dari gunung berapi yang menghancurkan rumah-rumah di lingkungan La Laguna di pulau Canary La Palma, Spanyol pada Kamis 21 Oktober 2021. (Foto: AP/Saul Santos)

Apelaciono vijeće Suda BiH osudilo je bivšeg zamjenika komandanta odreda “Zulfikar” Armije BiH Nihada Bojadžića na ukupno deset godina zatvora za zločine nad civilima i ratnim zarobljenicima hrvatske nacionalnosti u Jablanici.

Bojadžić je proglašen krivim da je skupa sa drugim vojnikom Armije BiH počinio silovanje 1993. godine i za to mu je izrečena kazna zatvora od šest godina, izvještava BIRN BiH.

Presudom je po devet tačaka optužnice proglašen krivim za neočovječno postupanje, maltretiranje i zlostavljanje ratnih zarobljenika – pripadnika Hrvatskog vijeća obrane – u Jablanici i za to mu je izrečena kazna od pet godina zatvora.

Apelaciono vijeće je Bojadžiću za ova dva djela izreklo jedinstvenu kaznu od deset godina zatvora.

Predsjedavajući Apelacionog vijeća Redžib Begić rekao je da je Državno tužilaštvo dokazalo navode optužnice.

“Sud nalazi da je van razumne sumnje dokazana krivica optuženog”, rekao je Begić.

Obzirom da je Bojadžić u drugom predmetu početkom prošle godine osuđen na 15 godina zatvora zbog zločina počinjenih u selu Trusina kod Konjica 1993. godine, Begić je rekao da mu se za zločine u Jablanici i Trusini izriče jedinstvena kazna od 15 godina zatvora.

Arhiv - selo Trusina, općina Konjic
Arhiv - selo Trusina, općina Konjic

Bojadžić je prvostepenom presudom iz aprila 2014. proglašen krivim za zločin protiv ratnih zarobljenika u Jablanici te je osuđen na godinu zatvora, dok je po 13 tačaka optužnice oslobođen.

Proglašen je krivim, između ostalog, da je vojniku naredio da pretuče dvojicu zarobljenih pripadnika HVO-a u muzeju “Bitka na Neretvi” u Jablanici, dok je oslobođen za dijelove koji se tiču premlaćivanja, uboda nožem u nogu, trganja infuzije iz ruke jednog od zarobljenika i drugih navoda optužnice.

XS
SM
MD
LG