Linkovi

Amir Haskić kriv za planiranje odlaska u Siriju, ali je oslobođen kazne


Sud Bosne i Hercegovine
Sud Bosne i Hercegovine

Državni sud proglasio je krivim Amira Haskića za planiranje odlaska na strano ratište, ali ga je oslobodio od kazne jer je dobrovoljno odustao od izvršenja djela, javlja BIRN BiH.

Sud je utvrdio da je Haskić u drugoj polovini 2017. pravio plan i obezbijedio sredstva za pridruživanje paravojnoj formaciji koja djeluje van BiH i ostvarivao putem društvenih mreža kontakte s osobama koje se nalaze na području Sirije, pri čemu je govorio da će otići da ratuje na strani Islamske države i da će zapaliti bh. pasoš.

Kako se navodi u presudi, Haskić se dopisivao s osobama El Bosnavi, Abdu Kaim i Abdulah za koje se vjeruje da se nalaze na stranom ratištu putem “Telegrama”, “Vibera” i “Facebooka” koje je instalirao na mobitel te se koristio imenom “Allahov rob” i navodio da će otići u Siriju da ratuje na strani Islamske države i da će zapaliti svoj bosanskohercegovački pasoš.

Prema riječima predsjedavajućeg Vijeća Ize Tankića, nesporno je utvrđeno da je Haskić imao namjeru da se pridruži paravojnoj formaciji u Siriji i da se raspitivao za cijenu karte za let Sarajevo – Istanbul, što potvrđuju iskazi svjedoka i materijalni dokazi.

“Iz izjava svjedoka proizilazi da je Haskić rekao kako traži kontakte, da se priprema da ode na strano ratište i da ima ozbiljan nijet, a sam optuženi je to spomenuo u svom iskazu”, kazao je sudija Tankić.

Isto tako, kako je rekao Tankić, Vijeće je nasuprot navodima Optužbe utvrdilo da je od te namjere Haskić dobrovoljno odustao. Prema ocjeni Vijeća, to proizilazi iz iskaza optuženog, njegovog oca i komunikacija u kojima je razgovarao o uzgoju koza na planini i izolaciji, te se naposljetku oženio i uništio putnu ispravu.

“Bez obzira na ponašanje optuženog tokom čitavog postupka i nepoštivanje Suda, Vijeće je odlučilo da mu da zadnju šansu da više ne čini krivična djela i oslobodilo ga od kazne, imajući u vidu da se radi o osobi mlađe životne dobi i da nije osuđivan”, rekao je Tankić.

Tokom postupka, Haskić je više puta odbio da ustane ili sjede prilikom ulaska Vijeća kazavši da se to kosi sa njegovim religijskim ubjeđenjima.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe.

XS
SM
MD
LG