Linkovi

Kamion sa tabutima 35 žrtava srebreničkog genocida stigao u Potočare


Kamion sa tabutima 35 žrtava genocida u Srebrenici zaustavio se u Sarajevu, 9. juli 2018.
Kamion sa tabutima 35 žrtava genocida u Srebrenici zaustavio se u Sarajevu, 9. juli 2018.

Iz Javnog komunalnog preduzeća Gradska groblja Visoko u Memorijalni centar Potočari danas su prevezeni posmrtni ostaci 35 žrtava genocida u Sarebrenici.

Na putu ka Srebrenici, kamion se povremeno zaustavljao u Ilijašu, Vogošći i Sarajevu.

„Ispraćam danas amidžu. A do sada sam ukopala svog brata, oca amidžića, puno...”, kaže Dezina Habibović, koja je kamion sa tabutima ispratila iz Visokog.

Najmlađa žrtva koja će 11. jula biti ukopana je imala 16 godina. U Memorijalnom centru Potočari bit će ukupan i bračni par Nijazija i Remzija Dudić. Remzija je bila u šestom mjesecu trudnoće u trenutku ubistva.

Sarajevo: Ispraćen kamion sa tabutima žrtava genocida u Srebrenici
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:05 0:00

„Oni su se popeli na jedno brdo i tu smo se zadnji put vidjeli. Otišli su oni svojim putem, ja sam svojim”, kaže Omer Dudić, brat Nijazijin.

Video: U Potočarima će biti ukopani posmrtni ostaci 35 žrtava. Konačni smiraj pronaći će i bračni Nijazija i Remzija Dudić.

U Potočarima će biti ukopani posmrtni ostaci 35 žrtava. Konačni smiraj pronaći će i bračni Nijazija i Remzija Dudić.
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:05 0:00

Vojska Republike Srspke je zauzela Srebrenicu 11. jula 1995. godine, a komandant Ratko Mladić izjavljuje kako je došao trenutak da se „Turcima osvetimo na ovom prostoru”.

Više od osam hiljada Srebreničana je ubijeno u julu 1995. godine. Masovna pogubljena su izvršena na različitim lokacijama području Bratunca, Zvornika i Srebrenice.

Kazne za genocid u Srebrenici

Prošle godine, Mladić je proglašen krivim za genocid u Srebrenice i druge brojne zločine u BiH zbog čega je osuđen na doživotni zatvor.

„Vijeće je konstatovalo da je jedini razumni zaključak taj da je Mladić imao

Ratko Mladić za vrijeme izricanja presude pred Tribunalom u Hagu, 22. novembar 2017.
Ratko Mladić za vrijeme izricanja presude pred Tribunalom u Hagu, 22. novembar 2017.

namjeru da uništi bosanske Muslimane iz Srebrenice kao značajan dio zaštićene grupe Muslimana u BiH”, obrazloženo je u presudi Mladiću.

Za genocid, zločine protiv čovječnosti i druge zločine, do sada je izrečeno 699 godina zatvora za 45 osuđenika, piše BIRN BiH. Presude su izrekli Sud BiH, Tribunal u Hagu, te sudovi u Hrvatskoj i Srbiji.

Tri doživotne kazne za genocid u Srebrenici su izrečene Ljubiši Beari, načelniku za bezbjednost Glavnog štaba Vojske Republike Srpske, Zdravku Tolimiru, pomoćniku komandanta za bezbjednost Glavnog štaba Vojske Republike Srpske i Vujadinu Popoviću, pomoćniku načelnika za bezbjednost u Drinskom korpusu Vojske Republike Srpske.

Beara je 2017. preminuo u njemačkom zatvoru u kojem je izdržavao kaznu. Tolimir je preminuo 2016. dok je čekao upućivanje u zatvor iz pritvora u Hagu.

Radovan Karadžić iznosi žalbu na presudu Tribunala kojom je osuđen na 40 godina zatvora
Radovan Karadžić iznosi žalbu na presudu Tribunala kojom je osuđen na 40 godina zatvora

U obrazloženju presude nekadašnjem predsjedniku i vrhovnom komandantu Radovanu Karadžiću se navodi: „Iako je imao redovno ažurirana saznanja o toku operacije, Karadžić se saglasio sa dijelom plana koji se odnosio na eliminaciju zarobljenika između 13. jula uveče i 17. jula.”

Karadžić je osuđen na 40 godina zatvora zbog genocida u Srebrenici i drugih zločina u BiH.

U Memorijalnom centru Potočari ukopano je 6.575 žrtava genocida u Srebrenici. Još se traga za više od hiljadu žrtava.

XS
SM
MD
LG