Linkovi

Optužnica zbog planiranja terorističkog napada


Sudu Bosne i Hercegovine je proslijeđena optužnica na potvrđivanje
Sudu Bosne i Hercegovine je proslijeđena optužnica na potvrđivanje

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Maksima Božića zvanog “Muhamed” i Edina Hastor zvanog “Amidža” zbog terorističkog napada u BiH koji su spriječile nadležne institucije.

U nepotvrđenoj optužnici Tužilaštva BiH se navodi da su Božić i Hastor optuženi da su, kao pripadnici radikalnog selefijskog pokreta, u kontaktu sa drugim osobama, nabavljali oružje i eksplozivna sredstva te planirali i pripremali na području BiH izvršenje terorističkog napada, prenosi BIRN BiH.

“Oni su planirali i pripremalni napad na zgradu Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i zgradu Ministrastva unutrašnjih poslova (MUP) Tuzlanskog Kantona, čime bi ozbiljno destabilizirali političke i ustavne strukture i narušili sigurnosnu situaciju u Bosni i Hercegovini i regionu”, navodi se u nepotvrđenoj optužnici.

Iz Tužilaštva je saopćeno da su Božić i Hastor otkriveni od strane Tužilaštva BiH i SIPA-e i uhapšeni, čime je spriječeno izvršenje terorističkog akta, a prilikom pretresa prostorija koje koriste pronađeno je više bombi i automatsko naoružanje, kao i jurišni prsluci i vojna oprema.

“Tokom istrage pronađeni su dokazi o njihovim nelegalnim aktivnostima sa ciljem pripreme i izvršenja terorističkog akta, a se terete da su nabavljali i pripremali sredstva te poduzimali druge radnje kojima su stvarali uvjete za izvršenje terorističkog čina“, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Božić i Hastor se nalaze u pritvoru, a optužnica protiv njih proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

XS
SM
MD
LG