Linkovi

Evropska nada da se BiH neće diskreditirati na samitu u Londonu


Genoveva Ruiz-Calavera, direktorica za Zapadni Balkan pri Generalnoj direkciji Evropske komisije za susjedstvo i pregovore o proširenju, Sarajevo, 2. juli 2018.
Genoveva Ruiz-Calavera, direktorica za Zapadni Balkan pri Generalnoj direkciji Evropske komisije za susjedstvo i pregovore o proširenju, Sarajevo, 2. juli 2018.

Iako je u Bosni i Hercegovini napravljen određeni napredak kada je u pitanju reforma pravosuđa u okviru Strukturiranog dijaloga o pravosuđu još je mnogo pitanja koje treba riješiti, a jedan od njih je usvajanje Zakona o sudovima BiH te Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV).

Istaknula je to danas u Sarajevu direktorica za zapadni Balkan pri Generalnoj direkciji Evropske komisije za susjedstvo i pregovore o proširenju Genoveva Ruiz-Calavera nakon susreta s predstavnicima vlasti u BiH.

Uz podsjećanje da je oblast vladavine prava jedna od najvažnijih kada je u pitanju put neke zemlje ka članstvu u Evropskoj uniji, pohvalila je uklanjanje BiH sa sive liste zemalja koje ne ispunjavaju standarde u borbi protiv pranja novca i finansiranje terorizma.

Također, Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) implementiralo je preporuke Evropske komisije, dodajući da je usvojen novi pravilnik o procedurama imenovanja i disciplinskih postupaka, što treba biti implementirano.Smatra važnim i da se radi na usvajanju Zakona o VSTV-u, za što postoji inicijativa.

Zabrinutost zbog Zakona o krivičnom postupku

Međutim, izrazila je zabrinutost zbog izgubljenog vremena kada je u pitanju usvajanje Zakona o sudovima, ali i zbog činjenice da nisu usvojene izmjene Zakona o krivičnom postupku koje bi trebale osigurati bolju borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije.

Usvajanje ovih izmjena nazvala je izuzetno važnim ne samo za sigurnost građana BiH, nego i za građane EU, podsjećajući da postoji prijedlog koji je u skladu s međunarodnim preporukama.

Na Samitu u Londonu 9. i 10. jula, dodala je, bit će govora o globalnim prijetnjama sigurnosti te je izrazila nadu da će predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić u London doći sa usvojenim Zakonom o krivičnom postupku koji ispunjava međunarodne standarde.

„Bila bi šteta da BiH bude diskreditirana na takav način i u Londonu pokaže da ova zemlja nema kapacitete da ispunjava najveće standarde u borbi protiv svih oblika krivičnih djela”, istaknula je.

Kontakt tačka za EUROPOL

Osvrnula se i na to što su BiH dostavljena dodatna pitanja u okviru Upitnika Evropske komisije, kazavši da to pokazuje ozbiljnost EU kada je ova aktivnost u pitanju.

Pozvala je i na hitno usklađivanje kontakt tačke za EUROPOL, jer je izgubljeno vrijeme u rasprave koje nisu dovele do imenovanja, stava je Ruiz-Calavera.

Izrazila je nadu da će na sutrašnjoj sjednici Vijeća ministara BiH biti usvojena revidirana Strategija za procesuiranje ratnih zločina koja predviđa da se svi ovi predmeti završe do 2023. godine, a EU će nastaviti pružati finansijsku i političku podršku u ovoj oblasti.

Na pres-konferenciji novinarima je ministar pravde Josip Grubeša potvrdio da ovaj dokument predviđa da najsloženiji slučajevi ostaju na nivou BiH, dok bi jednostavnije predmete trebali rješavati sudovi na nižim nivoima.

Dodao je još da Strategija predviđa da se uspostavi bolja saradnja sa zemljama regije te pronađu načini na koje bi te zemlje mogle preuzeti eventualno predmete za koji su oni zainteresirani, a napomenuo je i da će se nastaviti s radom u okviru Strukturiranog dijaloga.

Ministar pravde Republike Srpske Anton Kasipović očekuje da će usvajanje ovog dokumenta značiti kraj retroaktivne primjene zakona koji je, tvrdi, oštetio nekoliko osoba u postupcima pred sudovima.

Direktorica za zapadni Balkan pri Generalnoj direkciji Evropske komisije Genoveva Ruiz-Calavera će tokom dvodnevne posjete BiH prisustvovati završnoj konferenciji projekta koji je finansirala EU, a koji bi trebao doprinijeti boljim uslugama pravosuđa za bh. građane.

XS
SM
MD
LG