Linkovi

Osigurano 600 miliona Eura transportnih investicija za BiH


Violeta Bulc, Komesarka EU za transport i Ismir Jusko, Ministar za promet BiH
Violeta Bulc, Komesarka EU za transport i Ismir Jusko, Ministar za promet BiH

Komesarka za promet Evropske komisije Violeta Bulc izjavila je danas u Sarajevu, nakon sastanka s ministrom komunikacija i prometa BiH Ismirom Juskom, da je optimist kada je riječ o budućnosti BiH u ovoj oblasti.

– Vi ste jedan od najznačajnijih transportnih čvorova u regionu i pokušajte da iskoristite takvu poziciju. S njim neizbježno ide ekonomski rast, povezivanje s regionom, a u konačnici transport je taj koji povezuje ljude – poručila je komesarka Bulc.

Ocijenila je da je njena današnja posjeta našoj zemlji jedan od najprikladnijih načina da se obilježe izuzetno uspješne dvije godine zajedničkog rada. Kaže da su u te dvije godine uspjeli ostvariti značajne rezultate zahvaljujući saradnji sa svim političkim akterima.

– Projekti koji su smatrani gotovo nemogućim su sada u toku i to zahvaljujući energiji, političkoj mudrosti i sposobnosti ljudi da vide mnogo šire, mnogo dalje od nekih uskih političkih ili nacionalnih interesa i da interese BiH stave kao jedan prioritet u svom djelovanju – istaknula je komesarka Bulc.

Zahvalila je ministru Juski na, kako je kazala, njegovoj iznimnoj predanosti na realizaciji projekata u BiH koji će osigurati povezivanje BiH na širem planu.

Navela je da su se u protekle dvije godine fokusirali na dva osnovna rezultata – jedan je bilo usvajanje Transportne strategije, a drugo je bilo potpisivanje izuzetno važnog regionalnog dokumenta kojim je BiH postala dio Transportne zajednice.

– Značaj ova dva elementa ogleda se u tome što je njihova realizacija nama omogućila da pokrenemo dalje, konkretnije aktivnosti, bilo da je riječ o pripremi samih projekata u smislu dokumentacije, sufinansiranja itd. – navela je komesarka Bulc.

Po njenim riječima, u ovom trenutku imaju više od 600 miliona eura investicija koji su osigurani, izdvojeni za potrebe u BiH.

– Sada je pitanje spremnosti samih projekata i njihove konkretne realizacije – kazala je Bulc, te izrazila uvjerenje da će se ova dostupna sredstva i iskoristiti.

Pozvala je sve domaće aktere da „istu onu političku snagu koju su imali kada su se usvajala dva važna okvira – Strategija i Ugovor o pristupanju transportnoj zajednici, ponovo iskoriste i da bude prisutna u smislu konkretne realizacije projekata“.

Komesarka Bulc je napomenula da je tokom sastanka s ministrom Juskom razgovarano primarno o dva najznačajnija koridora u BiH, koji ovoj zemlji omogućavaju da bude dio šire transportne mreže. Prvi je Koridor 5-C, a drugi je Jadransko-jonska magistrala.

Također je navela da je ministra Juska i njegove saradnike zamolila da razmotre i mogućnosti iskorištenja željezničkog saobraćaja kao jedne osovine, ne samo u teretnom saobraćaju nego i u prevozu putnika. Napomenula je da više od 70 posto njihovih investicija ide za željeznice.

Kao jednu od važnijih tema o kojima je razgovarno, komesarka Bulc je spomenula sigurnost na cestama, izrazivši zadovoljstvo da su zemlje zapadnog Balkana nedavno u Ljubljani potpisale pristupanje takozvanoj ‘viziji ziro’.

Istaknula je da je svaki život važan, te da je neprihvatljivo u modernom svijetu današnjice, sa svim tehnološkim uslovima koji su na raspolaganju, da i dalje dolazi do žrtava i stradanja u saboraćaju.

Navela je da još uvijek svake godine u EU 26 hiljada je žrtava smrtno stradalih u saobraćaju, 137 hiljada ima teške povrede, „ i to je nešto što je potpuno neprihvatljivo“. Dodala je da joj je zbog toga zadovoljstvo da je BiH pristupila ovoj takozvanoj ‘viziji zero’, ili ‘nultoj viziji’.

Ministar komunikacija i prometa BiH Ismir Jusko je kazao da „ime komesarke Bulc treba biti ispisano zlatnim slovima kada je u pitanju transportna infrastruktura“.

Posebno je istaknuo njeno razumijevanje prilikom usvajanja okvirne transportne strategije, te dodao da je zahvaljujući tome u ovom momentu na raspolaganju imamo dvije milijarde i 300 miliona KM za Koridor Vc.

Naveo je da je tokom današnjeg sastanka razgovarano o Okvirnoj transportnoj strategiji, benefitima koje je BiH dobila s njom, kao i benefitima koje je dobila ulaskom u Transportnu zajednicu.

Kazao je da je razgovarano i o mostu Gradiška, s posebnim akcentom na to da je, koliko god je bitan most, bitan i pristupni put prema mostu Gradiška.

– Razgovarano je i o Svilaj, sa problemima koje smo imali na Svilaju. Sada, u ovom momentu, Svilaj radimo u punom kapacitetu. Pedeset posto mosta je već gotovo, sav čelik je obezbijeđen za Svilaj i nemamo nikakvih problema niti krize kad je u pitanju taj projekt – kazao je ministar Jusko.

Dodao je da je razgovarano i o Unsko-sanskoj pruzi, njenom strateškom značaju, te šta imaju namjeru raditi u narednom periodu.

– Govorili smo o Jadransko-jonskoj magistrali i administrativnim koracima koji su neophodni za nas da bi i ta dionica zvanično ušla u mapu ruta koje su ispred Evropske komisije, da bismo mogli aplicirati za tu dionicu od evropskih fondova. Razgovarali smo o sigurnosti u transportu, o tome kakvi su pomaci napravljeni od 2015. do sada, koliko smo smanjili broj fatalnih nesreća, odnosno ishoda u proteklih godinu dana – kazao je ministar Jusko.

Najavio je da će tim iz Ministarstva komunikacija i prometa BiH otići u Brisel i konkretno dogovoriti sljedeće korake koje će to ministarsvo raditi sa Evropskom komisijom u narednom periodu.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG