Linkovi

SAD: BiH ne ispunjava minimalne standarde za eliminaciju trgovine ljudima


Secretary of State Mike Pompeo speaks during an event to announce the 2018 Trafficking in Persons Report ceremony at the U.S. State Department in Washington, June 28, 2018.
Secretary of State Mike Pompeo speaks during an event to announce the 2018 Trafficking in Persons Report ceremony at the U.S. State Department in Washington, June 28, 2018.

Vlada Bosne i Hercegovine ne ispunjava u potpunosti minimalne standarde za eliminaciju trgovine ljudima, iako čini značajne napore na tome, prva je rečenica u dijelu izvještaja koji se odnosi na Bosnu i Hercegovinu.

Radi se o godišnjem izvještaju kojeg je predstavio državni sekretar Mike Pompeo.

BiH tako ostaje u drugoj kategoriji zemalja (TIER 2) zajedno sa susjednim zemljama koje su ocijenjene slično.

U izvještaju se navodi odsustvo boljeg sudskog procesuiranja trgovine ljudima te odsustvo pomoći žrtvama te trgovine.

U preporukama, stoji da se u BiH trebaju istraživati i procesuirati slučajevi trgovine ljudima kao i "zvaničnici" u njih umiješani. Potrebno je kažnjavati kaznama koje odražavaju ozbiljnost kriminalnog djela a poziva se i na izradu nacionalnog mehanizma borbe protiv trgovine ljudima, u kojem bi učestvovale i nevladine organizacije.

U proteklih pet godina, stoji u izvještaju, Bosna i Heregovina bila je izvor, tranzitna zemlja ali i destinacija trgovine ljudima. U 2016. žrtve iz Kube, Gambije i Srbije završile su u BiH.

U istom periodu BiH je bila tranzitna zemlja za Ukrajinke koje su krijumčarene u Njemačku.

Žene i djevojčice u BiH žrtve su trgovine ljudima u kućama, motelima i na benzinskim pumpama, a ekonomski marginalizovana romska djeca žrtve su prisilnog prosjačenja ili ugovorenih brakova, stoji u izvještaju.

Izvještaj je složen u tri dijela u kojima se objašnjavaju suđenja, zaštita i prevencija trgovine ljudima za 2017. godinu.

XS
SM
MD
LG