Linkovi

Izuzetni rezultati bh. vojnika na takmičenju „Best Warrior Competition“ u Marylandu


Priznanja za bh. vojnike za učešće u takmičenju u Marylandu
Priznanja za bh. vojnike za učešće u takmičenju u Marylandu

Ceremonija dodjele priznanja pripadnicima Oružanih snaga BiH koji su sudjelovali na takmičenju „Best Warrior Competition“ u Marylandu, održana je danas u Sarajevu.

Priznanja su dobili pripadnici Oružanih snaga BiH: potporučnik Marko Vidović, vojnik Ermin Hajrić, narednik Matija Ivaković, a vođa tima je bila potporučnica Dajana Dangubić.

Komandantica Nacionalne garde u Marylandu: Pripadnici Oružanih snaga BiH pokazali izdržljivost
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:43 0:00

Komandantica Nacionalne garde Marylanda generalmajorica Linda Singh je, prije svega, zahvalila vodstvu Oružanih snaga BiH, ne samo što su učestvovali na ovom događaju, „nego što su tu uz nas i što zajedno učestvujemo već godinama“.

„Ono što je bitno za nas u Marylandu i naše trupe jeste da nas naši partneri guraju naprijed da se takmičimo puno jače, puno snažnije i da ostvarujemo bolje rezultate” kazala je Singh.

Istaknula je da važnost ovog takmičenja nije samo u takmičenju, „nego i u činjenici našeg partnerstva“.

„Partnerstva u smislu da ja, kada pogledam lijevo i desno vidim svog partnera u uniformi za kojeg znam da će me zaštititi, a isto tako i da sam ja tu za njih. Kada uzmemo u obzir procenat nas u uniformi u odnosu na cijelo stanovništvo, taj procenat jeste mali i zbog toga mislim da smo mi posebni odabrani. Jako je bitno, ne samo ovo partnerstvo kroz takmičenje, nego partnerstvo koje postoji u svakom momentu”, navela je generalmajorica Singh, te dodala da Bosna i Hercegovina i partnerstvo sa Marylandom jača.

Matija Ivaković and Marko Vidović na takmišenju u Marylandu
Matija Ivaković and Marko Vidović na takmišenju u Marylandu

Ona je kazala da je svaki od takmičara koji dolazi iz Oružanih snaga BiH pokazao hrabrost, odlučnost i izdržljivost.

„Ono što je moj kodni znak jeste ustvari ta izdržljivost, jakost i upravo to su pokazali pripadnici Oružanih snaga BiH”, kazala je je generalmajorica Singh.

Zamjenik načelnika Zajedničkog stožera Oružanih snaga BiH za operacije general-bojnik Ivica Jerkić je ocijenio da su predstavnici Oružanih snaga BiH postigli iznimne rezultate na takmičenju „Best Warrior Competition“ u Sjedinjenim Američkim Državama, u Saveznoj državi Maryland.

Podsjetio je da država BiH sa državom Maryland ima partnersku saradnju punih 15 godina, te da je u tih 15 godina do sada bilo više od 250 različitih događaja suradnje na kojima je sudjelovalo više od 5.200 vojnika i civila.

„U tom vremenu smo našu suradnju i naš partnerski odnos doveli do toga da smo 2013. godine bili na zajedničkoj misiji mira u Afganistanu, gdje smo mi poslali 26 vojnih policajaca, gdje smo u provinciji Kandahar pokazali da imamo izvrsne vojnika”, kazao je Jerkić.

Dodao je da je ovo takmičenje u Americi pokazalo da su „naši vojnici i individualno, ali prije svega kao tim sposobni da se takmiče, da se druže i da budu zajedno s najjačima“.

Ermin Hajrić na takmičenju u Marylandu
Ermin Hajrić na takmičenju u Marylandu

Na kraju je rekao da će suradnja s Nacionalnom gardom Marylanda biti nastavljena.

Vođa tima potporučnica Dajana Dangubić je kazala da je ovaj tim u SAD-u za deset dana bio kao mala porodica.

„Bili smo svi za jednog, jedan za sve, radili smo na svim problemima”, kazala je Dangubić.

Svečana ceremonija dodjele priznanja održana je u okviru službene posjete delegacije Nacionalne garde Maryland (NGM) Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama BiH od 22. do 28. juna. Delegaciju Nacionalne garde Maryland predvodi komandantica Nacionalne garde Marylanda generalmajorica Linda Singh.

XS
SM
MD
LG