Linkovi

Zatražen pritvor za Radomira Šušnjara nakon izručenja iz Francuske


Radomir Šušnjar je izručen iz Francuske na zahtjev Tužilaštva BiH
Radomir Šušnjar je izručen iz Francuske na zahtjev Tužilaštva BiH

Nakon izručenja iz Francuske, Državno tužilaštvo je zatražilo da se optuženom Radomiru Šušnjaru odredi jednomjesečni pritvor, dok se Odbrana usprotivila tome i predložila da mu se odredi kućni pritvor.

Iznoseći razloge za određivanje pritvora, tužilac Seid Marušić je kazao da postoji realna opasnost od bjekstva optuženog Šušnjara. Kako je rekao, Šušnjar je jednom već napustio BiH i nastanio se u Francuskoj te je tako bio nedostupan organima gonjenja, javlja BIRN BiH.

“Tužilaštvo smatra da postoji bojazan da će uništiti, sakriti i izmijeniti dokaze, ometati krivični postupak, uticati na svjedoke koji su direktne žrtve i njegovi susjedi. Njemu je poznat identitet svjedoka, optuženi bi imao motiv da izvrši uticaj na njih”, pojasnio je Marušić.

On je naglasio da žrtve godinama traže procesuiranje Šušnjara, a njegovo puštanje na slobodu bi kod njih proizvelo uznemirenost i nesigurnost.

Šušnjar je iz Francuske izručen na zahtjev Tužilaštva BiH, koje ga tereti za učešće u ratnom zločinu počinjenom kada je u kući u Pionirskoj ulici u Višegradu prisilno zatvoreno i zapaljeno 57 osoba bošnjačke nacionalnosti s područja tog grada.

On je optužen da je, s drugim pripadnicima Vojske Republike Srpske (VRS) i paravojnih formacija, učestvovao u nezakonitom zatočenju, pljačkanju i zatvaranju civila bošnjačke nacionalnosti iz sela Koritnik u kuću u Pionirskoj ulici u Višegradu, nakon čega je kuća zapaljena a optuženi i drugi pripadnici VRS-a i paravojnih formacija su pucali iz vatrenog oružja na kuću kako bi spriječili civile da pobjegnu.

Advokat Slaviša Prodanović se usprotivio prijedlogu za određivanje pritvora, rekavši da tužilac Marušić nije pokazao ni postojanje osnovane sumnje.

Njegov branjenik, kako je kazao Prodanović, nije se krio i redovno je dolazio u Višegrad i kada je pokrenut postupak, prestao je da dolazi jer su mu oduzeti dokumenti. Prema njegovim riječima, Šušnjar je prošle godine i tražio da se ovaj postupak ubrza.

“Predlažemo mjere za kućni pritvor i da ga svaka dva sata obilaze policijski službenici”, dodao je Prodanović.

Na današnjem ročištu je rečeno da Šušnjar posjeduje državljanstvo Bosne i Hercegovine i Srbije, i iz tog razloga se tužilac Marušić nije složio s prijedlogom za kućni pritvor jer sumnja da bi optuženi mogao pobjeći u susjednu državu.

Optužnica protiv Šušnjara je potvrđena u oktobru prošle godine.

XS
SM
MD
LG