Linkovi

Spriječeno utapanje migranata u Drini


Migranti pokušali čamcem preko Drine ući u BiH
Migranti pokušali čamcem preko Drine ući u BiH

Policija je spriječila utapanje devet migranata koji su jutros pokušali čamcem preko Drine ući u BiH iz Srbije.

Migranti, među kojima i jedan maloljetnik, pokušali su u BiH ući na području Zvornika, a nakon što se čamac prevrnuo, reagovala je policija, saopćeno je iz Granične policije BiH.

„Obzirom na visok vodostaj rijeke njihovi životi su bili ugroženi migranti su vraćeni u Srbiju”, rečeno je iz Granične policije.

Prema podacima sa kojima raspolažu policijske agencije, riječ o migrantima iz jednog od prihvatnih centara.

Želja većine migranata koji se nalaze na takozvanoj Balkanskoj ruti jesu zemlje Evropske unije. Ali granice su neprohodne. Balkanske rijeke preko kojih migranti nastoje preći granice već su odnijele nekoliko života.

Jedan od migranata, koji se ranije utopio u Drini, sahranjen je u Bratuncu. Prošlog mjeseca mediji su izvjestili o utapanju migranta u rijeci Korani u Cazinu, dok je pokušavao da stigne u Hrvatsku. Slobodna Evropa je u aprilu izvijestila o utapanju dvojice migranata u rijeci Kupi u nastojanju da iz Hrvatske uđu u Sloveniju.

Početkom ove sedmice, grupa migranata iz Velike Kladuše zaputila se prema hrvatskoj granici, ali nisu mogli ući u Hrvatskoj. Spriječila ih je tamošnja policija, dok je na granični prijelaz Maljevac stigao i veliki broj policajaca iz Hrvatske.

U BiH, kako kaže ministar sigurnosti Dragan Mektić, trenutno se nalazi oko 2.500 migranata. Nešto više od 600 njih zatražilo je azil u BiH, ali nikome nije odobren, saopštio je Mektić.

Ove godine, Hrvatska je u BiH vratila 292 migranta, dok je iz BiH u susjedne istočne zemlje vraćeno više od 570 migranata.

XS
SM
MD
LG