Linkovi

BiH

Tuzla: U štrajku doktori medicine i stomatologije


Štrajk doktora medicine i stomatologije u Tuzli, 4. juni 2018.
Štrajk doktora medicine i stomatologije u Tuzli, 4. juni 2018.

Članovi Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije Tuzlanskog kantona (TK) jutros su stupili u generalni štrajk u zdravstvenim ustanovama u ovom kantonu, izuzev u Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) i Domu zdravlja (DZ) u Tuzli, gdje je ovakav vid iskazivanja nezadovoljstva zabranjen sudskom odlukom.

Razlozi štrajka doktora medicine i stomatologije u Tuzli
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:40 0:00

Doktori i stomatolozi u ove dvije ustanove za vrijeme pauze danas su organizovali polusatni štrajk upozorenja te kazali da se ne bore za svoje plaće, već za dostojanstvo struke i pacijenata.

“Da je cilj samo ta plaća koja se spominje u javnosti, mi danas ne bismo bili ovdje i organizovali štrajk. Nama je ovo borba za dostojanstvo struke, ali u prvom redu ovo je borba za pacijenta i održavanje funkcionalnog javnog zdravstvenog sektora”, rekla je prof. dr. Elvira Konjić, predsjednica podružnice Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije TK za UKC u Tuzli.

Doktori i stomatolozi koji su članovi ovog sindikata pola godine pokušavali su pronaći zajednički jezik prilikom pregovora s Vladom TK, ali bezuspješno.

Jedan od ranije navedenih razloga je neusaglašavanje konačnog iznosa koeficijenta za povećanje plaće ljekarima, ali i zvanično usvajanje reprezentativnosti ovog sindikata od Kantonalne vlade.

U međuvremenu, dok su tuzlanski doktori i stomatolozi pripremali generalni štrajk, Vlada TK i Nezavisni strukovni sindikat radnika zaposlenih u zdravstvu TK potpisali su kolektivni ugovor o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u oblasti zdravstva u ovom kantonu.

U spomenutom dokumentu u određenoj mjeri su ispunjeni i zahtjevi sindikata doktora medicine i stomatologije. Plaće će im biti obračunavane prema novom koeficijentu od 0,6, a ne prema onome koji su oni zahtjevali, odnosno 1,2.

“Taj dio naših dugotrajnih i mučnih pregovora s Vladom TK i pregovaračkim timom je dostigao nekakvu svoju realizaciju kroz kolektivni ugovor koji je potpisan s kolegama iz Nezavisnog strukovnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu TK. Svi uposleni u zdravstvu su značajni i bitni i nikako ovo nije borba protiv nekog drugog u zdravstvu, ali dostojanstvo naše struke je maksimalno ugroženo”, navela je Konjić.

Predsjednica Strukovnog sindikata doktora mecine i stomatologije TK doc.dr. Nermina Kravić kaže da je Kantonalna vlada jednostrano prekinula pregovore o sklapanju kolektivnog ugovora s njima.

“Jedini u Federaciji BiH nemamo potpisan svoj kolektivni ugovor. Nije nam se dala prilika da na takav načlin ostvarimo svoje interese i da budemo jedan od partnera u daljem razvoju zdravstvene struke u TK”, istakla je Kravić.

Navela je da je položaj zdravstvene struke u TK veoma kompleksan te naglasila da više od hiljadu ljekara ima pravo biti partner u formiranju i kreiranju zdravstvene politike u ovom kantonu.

Zanimljivo je kazati da menadžment tuzlanskog UKC-a već drugi put podnosi tužbu protiv ovog sindikata koji želi stupiti u generalni štrajk u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

Isti slučaj je bio i prije pola godine kada su u generalnom štrajku bili svi doktori medicine i stomatologije u FBiH.

Ovakvoj tužbi koju je prihvatio Općinski sud u Tuzli te onemogućio štrajk, sada se pridružio i vrh Doma zdravlja u ovom gradu te je i tamo iskazivanje nezadovoljstva u punom kapacitetu onemogućeno.

“Menadžment UKC-a u Tuzli je taj koji je podnio tužbu protiv pokretanja generalnog štrajka, iako smo mi sudskim putem preko arbitraže dogovorili spisak poslova koji će se raditi. Tu smo bili veoma otvoreni, jer nismo pravili restriktivan spisak, ali i pored toga što je on dogovoren, dobili smo tužbu i po hitnom postupku nam je određena mjera zabrane, kojom se uskraćuje demokratsko iskazivanje stava”, navela je Kravić.

Ljekari koji su članovi Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije TK svakodnveno će se okupljati do trenutka kada bude zaključen generalni štrajk u kojem se nalaze uposlenici ostalih zdravstvenih ustanova.

Tuzlanski ljekari danas su najavili protestnu šetnju ulicama ovog grada, a na kojoj bi im se trebale pridružiti i kolege iz ostalih kantona u FBiH.

Tačan datum šetnje će biti poznat naknadno, odnosno nakon dobijanja dozvole od Ministarstva unutrašnjih poslova TK.

XS
SM
MD
LG