Linkovi

BiH

Azri Bašić potvrđeno 14 godina zatvora


Azra Bašić
Azra Bašić

Apelaciono odjeljenje Državnog suda potvrdilo je prvostepenu presudu Azri Bašić, bivšoj pripadnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO), kojom je osuđena na 14 godina zatvora za zločine protiv civila i ratnih zarobljenika počinjene 1992. na području Dervente.

Žalba braniteljice optužene Azre Bašić izjavljena protiv presude Suda BiH odbijena je kao neosnovana, čime je presuda postala pravosnažna, piše BIRN BiH.

Proces pred Sudom BiH je uslijedio nakon što je Bašić izručena iz Sjedinjenih Američkih Država.

Odbrana je tražila oslobađajuću presudu za optuženu, dok je Tužilaštvo BiH tražilo da Apelaciono vijeće odbije žalbu Odbrane.

Bašić je proglašena krivom da je u periodu od 26. aprila do maja 1992. u prostorijama Doma Jugoslavenske narodne armine (JNA) i na području sela Polje u općini Derventa, sama i s drugim vojnicima, učestvovala u ubistvu, mučenju i nečovječnom postupanju prema civilima srpske nacionalnosti.

Prvostepeno vijeće je na osnovu iskaza saslušanih svjedoka, od kojih su neki prepoznali optuženu i jasno rekli da je ubila Blagoju Đuraša, zaključilo da je Bašić van razumne sumnje kriva i da je “bila jedina ženska osoba u Domu JNA”.

Na temelju iskaza saslušanih svjedoka, prvostepeno Vijeće je također utvrdilo da je optužena naredila zatvorenim civilima da se skinu goli do pojasa i izuju bosi, da pojedu jugoslavenski novac, da bosi hodaju po staklu, te ih lično tjerala da s tijela Đuraša ližu krv.

Prema presudi, Bašić je proglašena krivom da je 2. maja 1992. u selu Polje nanosila snažnu fizičku i psihičku bol Bori i Petru Markoviću.

Na ovu presudu ne postoji ogućnost žalbe.

14 godina zatvora za ubistva i okrutnosti u Derventi
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:02 0:00

XS
SM
MD
LG