Linkovi

Strane ambasade, OHR i OSCE imenovale HDZ i SNSD kočničarima Zakona o krivičnom postupku


U zajedničkoj izjavi, obratile su se Ambasade Kanade, Francuske, Njemačke, Japana, Nizozemske, Španije, Turske, Velike Britanije, Sjedinjenih Američkih Država, te OHR i OSCE

Potpisnici su "duboko zabrinuti zbog očigledne činjenice da u HDZ BiH i SNSD-u ne postoji istinski interes za provođenje odluke Ustavnog suda BiH o Zakonu o krivičnom postupku BiH. Jasno je da njih ne brine to što će njihovo nedjelovanje ozbiljno ugroziti borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala u BiH.

Te stranke, kroz amandmane koje je predložio HDZ BiH, bore se za donošenje izmjena Zakona o krivičnom postupku u Parlamentarnoj skupštini BiH koje nisu u skladu sa međunarodnim standardima, a protive se amandmanima koji ispunjavaju te standarde i koji bi osigurali efikasan rad tužilaštava i sudova na nivou BiH. Štaviše, one su u Parlamentarnoj skupštini BiH stvarale proceduralne prepreke za usvajanje bilo kakvih amandmana na Zakon o krivičnom postupku.

Dolepotpisane ambasade i organizacije smatraju da su takva očigledna nastojanja određenih političkih stranaka da stvore rupe u zakonu, a državnim pravosudnim institucijama oduzmu instrumente da se efikasno bore protiv organiziranog kriminala i korupcije, potpuno neprihvatljiva. Zbog takvog pristupa čelnici tih stranaka i njihovi predstavnici u Parlamentu BiH direktno su odgovorni za moguće dalje širenje organiziranog kriminala i korupcije u cijeloj BiH, na štetu svih građana.

Ambasade Kanade, Francuske, Njemačke, Japana, Nizozemske, Španije, Turske, Velike Britanije, Sjedinjenih Američkih Država, OHR i OSCE još jednom snažno apeliraju na političke stranke u BiH da bez daljnjeg odlaganja usvoje amandmane na Zakon o krivičnom postupku koji su u skladu sa međunarodnim standardima i kojima se ostvaruju promjene koje zahtijeva Ustavni sud.", stoji u izjavi dostavljenoj medijima.

XS
SM
MD
LG