Linkovi

RSE: Ruski novinar Arkadij Babčenko živ


Arkadij Babčenko
Arkadij Babčenko

Ruski novinar i kritičar Kremlja Arkadij Babčenko je živ, izjavio je šef ukrajinske službe bezbednosti Vasilij Gricak, dan nakon što su ukrajinske vlasti objavile da je ubijen u svom stanu i za to optužile Rusiju.

Gricak je izjavio da je služba bezbjednosti dobila informaciju o ruskom planu za ubistvo Babčenka i da su uspeli da to spreče.

Gricak je rekao da su ubistvo naredile ruske specijalne službe i da je jedan ukrajinski građanin unajmljen za 40 hiljada dolara da zo izvrši. On je dodao da je u vezi sa tim uhapšen jedan državljanin Ukrajine

Babčenko se u obraćanju javnosti izvinio svima zbog svega kroz šta su prošli.

Prehodno je ukrajinski premijer Volodimir Hrojsman optužio Moskvu za ubistvo Babčenka, koji je zbog "političkog uznemiravanja" pobegao iz Rusije, što je ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov to bio oštro odbacio te optužbe.

Policija je bila izjavila da je na Babčenka pucano s leđa na pragu njegovog stana u Kijevu, dok se vraćao iz kupovine.

Vest o smrt 41-godišnjeg Babčenka bile je šokirala kolege i pretila da dovede do pojačanja napetosti između Moskve i Kijeva, čiji su odnosi već narušeni zbog ruske aneksije Krima i podrške separatističkim militantima u ratu u istočnoj Ukrajini.

Kijevski šef policije Andri Krišćenko izjavio je kasno u utorak naveče sinoć da policija pretpostavlja da je Babčenko bio meta zbog svog posla.

"Prva i najočiglednija verzija je da su do ubistva dovele njegove profesionalne aktivnosti," rekao je on.

U svom postu na Facebooku koji je objavio samo nekoliko sati nakon vesti o Babčenkovoj smrti, premijer Hrojsman je bio napisao:

"Uveren sam da ruska totalitarna mašina ne može da mu oprosti njegovu iskrenost i principijelnost".

Lavrov je na konferenciji za novinare ranije u sredu u Moskvi optužbe protiv Rusije nazvao delom anti-ruske kampanje:

"Ukrajinski premijer već govori da su to uradile ruske tajne službe. Istraga još nije počela ... Ovaj način vođenja spoljne politike je veoma tužan."

Rusija zahteva hitnu istragu

Ruski istražni komitet distancirao je bio Kremlj od ubistva - rekavši da je pokrenuo sopstvenu krivičnu istragu o Babčenkovoj smrti.

"Ruski istražni odbor neće ignorisati brutalne zločine nad ruskim građanima," rekla je njegova portparolka Svetlana Petrenko.

Rusko ministarstvo inostranih poslova je objavilo saopštenje u kome stoji da "zahtevaju od ukrajinskih vlasti da učine sve što je u njihovoj moći u sprovođenju hitne istrage," dodajući da se Moskva nada da će "nadležne međunarodne agencije i nevladine organizacije pokrenuti istragu koja je pod njihovom kontrolom".

Portparol kijevske policije Oksana Bleščik rekla je da je policija 29. maja primila hitan poziv od doktora koga je nazvala Babčenkova žena i rekla da je "kod kuće našla muža u lokvi krvi".

Poslanik u ukrajinskom Parlamentu Anton Herasčenko, koji je ujedno i pomoćnik ukrajinskog ministra unutrašnjih poslova, rekao je da se Babčenko upravo vraćao kući iz obližnje prodavnice i da je otvorio vrata stana kada ga je napadač koji je čekao na stepeništu pogodio sa više hitaca u leđa.

"Arkadijevo srce zaustavilo se u kolima hitne pomoći na putu do bolnice u Kijevu,“ napisao je Herasčenko u postu na Facebooku.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG