Linkovi

„Narušena su sva tri stuba zdravstvenog sistema”


Mreža “Naše društvo” organizirala je u Mostaru okrugli stol o temi “Dijagnoza zdravstvenog sistema iz ugla pacijenata”. Rečeno je između ostalog da je zakonski okvir optimalan, ali da se zakoni ne poštuju.

Marin Bago iz Udruženja “Futura” izjavio je kako je već duži niz godina zdravstvo izašlo iz zakonskih okvira.

“Narušena su sva tri stuba zdravstvenog sistema. Prvi stub je načelo solidarnosti, a mi još uvijek ne znamo s kim se solidarišemo, a s kim ne. Oni s kojima bismo se trebali solidarisati, kao što su penzioneri ili nezaposleni, njima naplaćujemo dodatno zdravstvene usluge. Potpuno je zanemareno civilno učešće u zdravstvenom sistemu i ono ključno, zakon kaže da se zdravstvene usluge plaćaju po obimu, vrsti i kvalitetu usluge, a kod nas se godinama plaća paušalno. Potrošili smo milijarde, a da ne znamo šta smo platili”, kazao je Bago.

Bago je rekao da se na ovaj način ne može doći ni do mišljenja pacijenata koji nisu zadovoljni pruženom uslugom, a od zadovoljstva pacijenata bi trebao zavisiti status ljekara.

“Sistem je narušen, stvorio se paralelni sistem i novac se troši nekontrolirano. Stvorio se novi sistem bez pacijenata. Zakon je tržišno orijentisan i Zavodi ne bi trebali praviti razliku između javnih i privatnih zdravstvenih institucija pa ispada da pacijent usluge dva puta plaća”, kazao je Bago naglasivši da su zakoni odlični, samo se ne provode.

Mreža Naše društvo organiziralaokrugli stol o temi Dijagnoza zdravstvenog sistema iz ugla pacijenata
Mreža Naše društvo organiziralaokrugli stol o temi Dijagnoza zdravstvenog sistema iz ugla pacijenata

Usluga ovisi o visini plate

Husein Oručević iz OKC Abrašević kaže da tek onda kada budemo znali na šta se troši novac u zdravstvenom sistemu, moći ćemo sa sigurnošću kazati da li ga ima dovoljno.

“Mi smo tek na tragu da otkrijemo kakvo je pravo stanje, tek sada smo uradili posao koji bi se mogao porediti s onim što smo uradili u komunalnom sektoru Grada Mostara”, kazao je Oručević.

Osman Tufek, predsjednik Nezavisnog strukovnog sindikata uposlenih u zdravstvu HNK, izjavio je da bi mnogo toga treblo uraditi u zdravstvenom sistemu da bi se stvari poboljšale.

“Uvijek se kaže kako nema para, para ima samo ih treba rasporediti kako treba. Od 2007. godine satnica zdravstvenih radnika u HNK nije povećana. Plaća čistačice u bolnici Južni logor je 330 KM, što je ispod svih kriterija”, kazao je Tufek, potvrdivši da kvalitet zdravstvene usluge ovisi o visini plaće uposlenih.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG