Linkovi

Operativni štab za migracije: Jačati kontrole granica


Operativni štab za migracije BiH, 25.05.2018.
Operativni štab za migracije BiH, 25.05.2018.

Koordinaciono tijelo za pitanje migracija u Bosni i Hercegovini danas je održalo prvi sastanak kao Operativni štab, na kojem je razgovarano o trenutnoj situaciji u ovoj oblasti te predložena rješenja za spriječavanje ilegalnih prelazaka granice te zbrinjavanju migranata koji se nalaze u BiH, navodi u saopštenju poslatom medijima Ministarstvo Sigurnosti BiH..

Naime, u slučaju kriznih situacija u oblasti migracija Koordinaciono tijelo djeluje i kao Operativni štab, u koji pored predstavnika Ministarstva sigurnosti BiH, Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, Ministarstva vanjskih poslova BiH, Granične policije BiH, SIPA-e, Službe za poslove sa strancima BiH ulaze i predstavnici štabova sa nivoa entiteta i Brčko Distrikta BiH.

Jedan od zaključaka Operativnog štaba je dalje jačanje kontrole granice kako bi se spriječili ilagalni ulasci u Bosnu i Hercegovinu. Tako će pored pripadnika SIPA-e i Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH biti zatražena podrška i drugih policijskih agencija kao ispomoć Graničnoj policiji BiH.

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić, koji je predsjedavao sastankom Štaba, istakao je da su dosadašnje mjere pojačanog nadzora granice dale rezultat i da je značajno smanjen broj ulazaka ilegalnih migranata u BiH.

Također, razgovarano je o zbrinjavanju migranata koji se trenutno nalaze u BiH. Istaknuto je da će iduće sedmice biti osigurana dodatna lokacija u blizini Sarajeva, a istovremeno započinju aktivnosti na iznalaženju adekvatnijeg smještaja za migranate koji se nalaze na području Unsko-sanskog kantona.

Današnjem sastanku je prisustvovao i Peter Van der Auweraert, šef Međunarodne organizacije za migracije u BiH", stoji u saopćenju Ministarstva sigurnosti BiH.

XS
SM
MD
LG