Linkovi

23 je godine od najtužnijeg dana u historiji Tuzle


Tuzla, 25.05.2018.
Tuzla, 25.05.2018.

Polaganjem vijenaca i odavanjem poštovanja civilnim žrtvama rata na spomen-obilježju Slana Banja te komemoracijom i polaganjem vijenaca na Kapiji, danas je obilježena 23. godišnjica masakra na tuzlanskoj Kapiji, mjestu na kojem je 25. maja 1995. godine u 20 sati i 55 minuta od granate ispaljene sa položaja srpske vojske sa Ozrena, ubijena 71 mlada osoba, a ranjene 124.

Vijence su položili članovi porodica žrtava, predstavnici izvršne i zakonodavne FBiH, Kantona i gradske vlasti, predstavnici vjerskih zajednica, političkih partija, mnogobrojnih udruženja i građani.

Hava Fatušić, majka Murisa Fatušića koji je izgubio život na tadašnjem mjestu okupljanja mladih, rekla je Feni da je njen sin imao 15 godina kada je poginuo. Bio je učenik Srednje hemijske škole u Tuzli. Te večeri je izašao u grad s prijateljima i nikad se nije vratio. Poručila je da na ovom prostoru narodi moraju nastaviti zajedno živjeti, i da je tuga svake majke koja je izgubila dijete u ratu ista.

Jedno od mnogih udruženja koja su danas odala počast stradaloj mladosti Grada soli je i Udruženje Inicijativa mladih za ljudska prava iz Beograda, čijih je oko 20 članova položilo cvijeće na tuzlanskom mjestu stradanja.

Na području Tuzlanskog kantona 25. maj je proglašen Danom žalosti, a večeras u 20.55 sati bit će oglašene sirene, uz podsjećanje na najtužniji događaj u historiji ovog grada.

XS
SM
MD
LG