Linkovi

PAPIĆ: BiH nema ozbiljnu socijalnu politiku


Žarko Papić i Ranka Ninković Papić predstavljaju položaj marginaliziranih grupa u BiH
Žarko Papić i Ranka Ninković Papić predstavljaju položaj marginaliziranih grupa u BiH

Direktor Inicijative za bolju i humaniju inkluziju Žarko Papić ocijenio je da problemi u vezi položaja marginaliziranih grupa u Bosni i Hercegovini nisu riješeni, jer ne postoji ozbiljna socijalna politika.

To je kazao na Okruglom stolu “Zašto položaj marginaliziranih grupa u BiH nije poboljšan” i “Analiza i monitoring stanja i prioritetnih problema u oblasti ljudskih prava”, koji su danas organizirali Fondacija za socijalno uključivanje u BiH i Inicijativa za bolju i humaniju inkluziju.

Kao razlog lošeg položaja marginaliziranih grupa, Papić je kazao da je Reformska agenda upotpunosti socijalno neosjetljiva.

“Svjetska banka i Međunarodni monetarni fond ne žele da daju više novca za socijalne potrebe”, poručio je.

Naglasio je da socijalnu politiku vode entitetska ministarstva finansija, te da takva situacija BiH dovodi u stanje socijalne krize, nezaposlenosti i diskriminacije.

Učesnici okruglog stola, članovi Koalicije marginaliziranih grupa u BiH “Koma” i parlamentarci, razgovarali su o problemima marginaliziranih grupa i njihovim potencijalnim rješenjima.

Papić je naglasio da projekt Koalicija Koma traje već četiri godine, da broji 103 člana, te da su u posljednje četiri godine pokušali da urade javne politike koje bi riješili prioritetne probleme marginaliziranih grupa.

Održavanje okruglog stola jedna je od aktivnosti projekta Programa održivosti civilnog društva za sektor ljudska prava – marginalizirane grupe koji implementiraju Fond i Inicijativa uz podršku USAID-a.

MMF i Svjetska banka ne daju novac za socijalna pitanja
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:10 0:00

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG