Linkovi

RSE: Sastanak Venecijanske komisije i bh. stranaka o izbornom zakonu


Bosnia and Herzegovina -- The flag of European Union (EU) inside the building of the Delegation of EU in Bosnia and Herzegovina, in Sarajevo, March 17, 2017
Bosnia and Herzegovina -- The flag of European Union (EU) inside the building of the Delegation of EU in Bosnia and Herzegovina, in Sarajevo, March 17, 2017

U zgradi Delegacije Evropske unije u BiH u utorak se održava prvi sastanak predstavnika Venecijanske komisije s predstavnicima političkih stranaka u BiH, koje učestvuju u pregovorima o izmjenama Izbornog zakona.

Uoči sastanka medijima se obratio predstavnik SDA Šefik Džaferović, koji je iznio nadu da će uloga Venecijanske komisije biti od velike koristi.

"Razgovor s Venecijanskom komisijom može samo da koristi građanima BiH. Mislim da će Vencijanska komisja, imajući u vidu dosadašnja mišljenja koja su iznijeli, ostati na tragu evropskih standarda i svega onoga što treba da bude ugrađeno u naš izborni zakon ia mislim da niko ništa ne bi trebao imati protiv toga. Stoga se nadam da će njihova medijacija i izrada mišljenja samo pomoći ovom procesu", poručio je Džaferović.

Džaferović vjeruje da će mišljenje Venecijanske komisije doprinijeti rješenju problema Izbornog zakona.

"Smatram da će mišljenje Venecijanske komisije doprinijeti rješenju problema Izbornog zakona, i da će biti na tragu evropskih vrijednosti." naveo je Džaferović.

Za srijedu je planiran njihov razgovor sa Irenom Hadžiabdić, predsjednicom Centralne izborne komisije, političkim strankama iz RS-a, kao i sa političkim strankama sa hrvatskim predznakom i strankama sa sjedištem u Sarajevu.

Dan poslije, u četvrtak, uslijedit će još jedan zajednički sastanak članova Venecijanske komisije sa predstavnicima svih političkih stranaka. Predviđen je i razgovor sa Zvonkom Mijanom, sekretarom Ustavnog suda BiH.

Bit će upriličen i susret sa Kolegijumom Parlamentarne skupštine BiH.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG