Linkovi

Održan sastanak Udarne grupe: U saopštenju ni riječi o incidentu sa konvojem migranta i izbjeglica


Izbjeglice i migranti stigli u izbjegklički centar u Salakovcu kod Mostara, 18. maj 2018.
Izbjeglice i migranti stigli u izbjegklički centar u Salakovcu kod Mostara, 18. maj 2018.

U saopštenju Tužilaštva BiH ne pominje se situacija od petka, kada su migranti i izbjeglice nekoliko sati proveli na Ivan Sedlu, granici između sarajevskog i hercegovačko-neretvanskog.

Sastanku Udarne grupe za borbu protiv trgovine ljudima i ilegalnih migracija su prisustvovali zvaničnici policijskih i sigurnosnih agencija sa nivoa BiH, entiteta i Brčko distrikta BiH.

Ovaj sastanak je održan na poziv Gordane Tadić, vršiteljice dužnosti glavnog tužioca Tužilaštva BiH. Uslijedio je nakon što je migrantima i izbjeglicama, koji su bili u pratnji sarajevske policije i zaposlenika Službe za poslove za poslove sa strancima, u petak bio zabranjen ulazak u Hercegovačko-neretvanski kanton.

Sastanak Udarne grupe za borbu protiv trgovine ljudima i ilegalnih migracija, Sarajevo, 21. maj 2018.
Sastanak Udarne grupe za borbu protiv trgovine ljudima i ilegalnih migracija, Sarajevo, 21. maj 2018.

Spriječili su ih naoružani policajci tog kantona. Sve je potrajalo oko četiri sata, kada je blizu 300 migranata i izbjeglica konačno prevezeno autobusima u izbjeglički centar Salakovac kod Mostara. Radi se o ljudima koji su dane provodili u parku u starom dijelu Sarajeva.

Kompletnu situaciju ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić je u petak nazvao državnim udarom. U sve se uključio i tužilac Tužilaštva BiH, a policijski komesar Hercegovačko-neretvanskog kantona je u petak saslušan u SIPA-i.

HDZ Mostar je stao u odbranu komesara, saopštivši da je „Mektić je bez ikakvog zakonskog osnova” smjestio izbjeglice i migrante u centar u Salakovcu. Obrazlažu da je komesar imao pravo zaustaviti konvoj jer se odluka Vijeća ministara odnosila na „tražitelje azila, a ne na ilegalne migrante”.

Ministar je petak rekao da riječ o krivičnom djelu sprječavanja službene osobe u vršenju službenih poslova, pojašnjavajući da su institucije BiH spriječene da izvrše ustavnu i zakonsku nadležnost.​

Danas komesar Lasić je putem advokata poručuje da će tužiti one koji su ga optužili za državni udar, prenosi Klix. Advokat Davor Bunoza navodi da je komesar dobio upozorenje mještanja Bijelog polja blokadom saobraćajnica i neredima zbog čega je spriječio ulazak izbjeglica i migranata u Hercegovačko-neretvanski kanton.

Mektić je odgovorio da je Lasić predmet rada Tužilaštva BiH, dodavši da ga uopšte ne zanima najava tužbe, prenosi Srna. U petak je ministar izjavio da se ne čudio da iza svega što se dogodilo stoji politika.

O incidentu sa izbjeglicama i migrantima od petka, ni riječi u saopštenju Tužilaštva BiH nakon današnjeg sastanka Udarne grupe za borbu protiv trgovine ljudima i ilegalnih migracija.

Na sastanku, kako proizilazi iz saopštenja, razgovaralo se o zaštiti državne granice, zaštite sigurnosti i zbrinjavanja migranata i izbjeglica, građana BiH, što hitnijeg potpisivanja sporazuma o readmisiji sa zemljama regije i okruženja.

Blizu 290 migranata i izbjeglica u izbjegličkom centru u Salakovcu
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:29 0:00

XS
SM
MD
LG