Linkovi

Bivšem sirijskom ratniku dvije godine za nezakonito oružje


Arhiv - Emin Hodžić na izricanju presude Suda BiH zbog pridruživanja Islamskoj državi, mart 2016. (Screenshot)
Arhiv - Emin Hodžić na izricanju presude Suda BiH zbog pridruživanja Islamskoj državi, mart 2016. (Screenshot)

Općinski sud u Sarajevu proglasio je Emina Hodžića krivim za nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija i osudio ga na dvije godine zatvora, javlja Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine.

Hodžiću će u dvogodišnju kaznu zatvora biti uračunato vrijeme provedeno u pritvoru, počevši od 29. novembra 2017. godine.

“U sklopu mjera sigurnosti bit će mu oduzeto oružje, a Hodžić će ostati u pritvoru do upućivanja na izdržavanje kazne”, kazala je sutkinja Galiba Katica.

Hodžić je potpisao sporazum o priznanju krivnje sa sarajevskim Kantonalnim tužilaštvom krivnje, čime je pristao na kaznu od dvije godine zatvora.

Hodžića je optužnica teretila da je 29. novembra prošle godine u sarajevskoj ulici Halida Kajtaza, u vozilu kojim je upravljao, držao dvije automatske puške, ručni bacač raketa tzv. “zolju”, improvizovanu odskočnu minu, nekoliko ručnih bombi, preko 600 bojevih metaka i više okvirova za automatsku pušku, čija nabavka građanima nije dozvoljena.

Hodžić je prvi povratnik sa sirijskog ratišta koji je s Državnim tužilaštvom sklopio sporazum o priznanju krivnje, po kojem je 2016. osuđen na godinu zatvora.

XS
SM
MD
LG