Linkovi

Fahrudin Radončić i drugi oslobođeni krivice


Fahrudin Radončić napušta Sud BiH nakon oslobađajuće prvostepene presude
Fahrudin Radončić napušta Sud BiH nakon oslobađajuće prvostepene presude

Fahrudin Radončić, Bakir Dautbašić, Bilsena Šahman i Zijad Hadžijahić oslobođeni su optužbi za ometanje pravosuđa i davanje nagrade ili druge koristi za trgovinu uticajem.

Radončić je oslobođen krivice da je organizovao grupu sa namjerom da se prijetnjama i zastrašivanjem izvrši pritisak na svjedokinju Azru Sarić, koja je bila djevojka Ramiza Delalića kada je on ubijen 2007. godine u Sarajevu.

Dautbašić i Šahman su oslobođeni da navoda iz optužnice da su djelovali kao izvršioci, Hadžijahić da je, kao uposlenik Ambasade SAD u Sarajevu, nastojao u Tužilaštvu BiH doći do informacije postoji li istraga u vezi pritiska na svjedokinju Sarić.

U izjavi za medije nakon presude, Radončić je kazao da se dogodilo ono što je Odbrana od početka tvrdila - da je riječ o nevinim ljudima.

Radončić: Drago nam je što smo dokazali da nismo krivi
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:36 0:00

Dodao je da je bilo riječ o jednom fer sudskom procesu, a optužnicu je ocijenio montiranom.

„Drago nam je da smo dokazali da nema elemenata za naš krivični progon”, rekao je Radončić, dodavši da je postojala želja da se on politički eliminira.

Sudsko vijeće je obrazložilo na osnovu tužilačkih dokaza da nije steklo uvjerenje o postojanju udruživanja radi vršenja krivičnog djela, prenosi BIRN BiH.

Da bi se ispunili elementi udruživanja radi činjenja djela, kako je pojasnila predsjedavajuća Hasija Mašović, potrebno je da neko svjesno organizuje grupu koja ima ciljeve, ali iz dokaza koje je provelo Tužilaštvo, kako javlja BIRN BiH, ne proizilazi nikakav dogovor.

Mašović je pojasnila da je iz provedenih dokaza utvrđeno da su komunikacije između optuženih poslovnog, porodičnog i prijateljskog odnosa, navodi BIRN.

Na presudu je dozvoljena žalba.

Dvadeset četiri mjeseca Fahrudin Radončić je srijedu popodne provodio u sudnici, koliko je trajao prvostepeni postupak za ometanje pravosuđa i davanje nagrade ili druge koristi za trgovinu uticajem.

Danas u 13 sati Sud BiH objavljuje presudu Radončiću, predsjedniku Saveza za bolju budućnost i delegatu u Domu naroda Parlamenta BiH. Zajedno sa Radončićem, sudnicu dijele Bakir Dautbašić, Bilsena Šahman i Zijad Hadžijahić.

Nakon pokretanja postupka, Dautbašić je suspendovan sa pozicije sekretara u Ministarstvu sigurnosti, a Hadžijahić je otpušten iz Amasade SAD-a u BiH.

U međuvremenu, Šahman je postala zastupnik u Parlamentu FBiH ispred Saveza za bolju budućnost.

Na suđenju se raspravljalo o navođenju svjedokinje Azre Sarić na davanje lažnog iskaza u postupku protiv Nasera Kelmendija na Kosovu, odnosno da ne spominje Radončića.

Prema optužnici, Radončić je organizovao grupu sa namjerom da se prijetnjama i zastrašivanjem izvrši pritisak na svjedokinju Sarić, koja je bila djevojka Ramiza Delalića kada je on ubijen 2007. godine u Sarajevu.

Dautbašić i Šahman su djelovali kao izvršioci, navod je optužnice.

I Radončić je bio svjedok na suđenju Kelmendiju, rekavši da on nikad sa Kelmendijem nije razgovarao o planiranju ubistva Delalića.

U februaru ove godine Kelmendi je oslobođen krivice za Delalićevo ubistvo, dok je kriv za promet heroinom i osuđen je na šest godina zatvora.

Naser Kelmendi u sudnici prištinskog suda
Naser Kelmendi u sudnici prištinskog suda

Od Hadžijahića, kao uposlenika Amasade SAD-a u BiH, zatraženo je da sazna u Tužilaštvu da li se vodi istraga zbog pritiska na svjedokinju Sarić i da utiče da se istraga zatvori, stoji optužnici. Zauzvrat, prema optužnici, dobio je obećanje da će njegova supruga biti imenovana za ambasadora BiH u Sloveniji ili nekoj drugoj zemlji zapadne Evrope.

U završnoj riječi, Tužilaštvo je zatražilo kažnjavanje Radončića i drugih optuženih, čemu su se branioci usprotivili i predložili oslobađajuću presudu tvrdeći da optužnica nije dokazana.

XS
SM
MD
LG