Linkovi

BiH

BiH: Optužnica zbog trgovine ljudima u Francuskoj. Ostvarena korist prelazi 5 miliona KM.


Pravosudni kompleks državnog nivoa pravosuđa
Pravosudni kompleks državnog nivoa pravosuđa

Državno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv osam osoba zbog organizovanog kriminala, međunarodne trgovine ljudima i iskorištavanja žena, djece i maloljetnika za vršenje krađa i džeparenja u Parizu i drugim gradovima u Francuskoj, piše BIRN BiH.

Optužnica tereti Elvisa Salčinovića, Denisa i Tonija Hamidovića, Vehbiju Salčinovića, Luku Hrustića, Kenana Frndića, Nedeljka Dakića i Božidara Trišića, pored organizovanog kriminala, za davanje dara ili drugih oblika koristi, krivotvorenje isprava, pranje novca, davanje mita te falsifikovanje ili uništavanje službene isprave.

Prema navodima Tužilaštva, Elvis Salčinović i ostali su od 2012. do 2015. kao organizovana grupa učestvovali u pronalasku i vrbovanju žena, djece i maloljetnika u BiH, koje su činjenjem krivičnih i koruptivnih djela prevozili na teritoriju Francuske, gdje su ih primoravali da vrše krađe i džeparenja na javnim mjestima, u metroima, muzejima i na drugim mjestima javnih okupljanja.

“Žrtve su, prijetnjama po život i sigurnost, bile primoravane na svakodnevno i kontinuirano vršenje krivičnih djela, a optuženi su novac stečen činjenjem krivičnih djela u Francuskoj dobivali putem novčanih transakcija i u BiH ga trošili na kupovinu luksuznih vozila, nekretnina, konzumiranje opojnih droga i rastrošan život”, saopćili su iz Tužilaštva.

Utvrđeno je, dodali su iz Tužilaštva, da su koruptivnim djelima optuženi nezakonito ishodili lične i putne dokumente osobama koje su transportovali u Francusku radi činjenja krivičnih djela.

Istragom je bio obuhvaćen i Velid Hamidičević, službenik Ambasade BiH u Parizu koji je ranije osuđen po sporazumu o priznanju krivice, kao i uposlenik Općine u Vlasenici Božidar Trišić, koji se tereti da je zloupotrebom položaja izdavao krivotvorena i nezakonita dokumenta osobama koje su transportovane u Francusku.

Nezakonita imovinska korist koja je stečena u ovom predmetu, kako su dodali u Tužilaštvu, doseže iznos od oko 5,8 miliona maraka.

Navode optužnice Tužilaštvo namjerava dokazivati pozivanjem oko 40 svjedoka i stručnih vještaka i prezentiranjem oko 350 materijalnih dokaza prikupljenih u istrazi.

XS
SM
MD
LG