Linkovi

Slučaj gračaničke fabrike Fortuna: Osuđenom direktoru dozvoljen ulaz, pokradenim radnicima nije


Radnici firme Fortuna iz Gračanice
Radnici firme Fortuna iz Gračanice

Radnike gračaničke firme obuće Fortuna iritira što svjedoče pravu bivšeg direktora, koji je osuđen zbog kriminala, da ulazi u firmu, dok oni ne mogu i za svoja prava bore se iz formiranog šatorskog naselja.

Safet Pjanić, bivši direktor firme Fortuna, priznao je krivicu za počinjeni kriminal i osuđen je prošlog mjeseca na pet godina zatvora. Presuđeno je i da mu se oduzme nezakonito stečenih 116 hiljada eura.

Još uvijek nije na izdržavanju zatvorske kazne.

Do presude je došlo nakon što je Pjanić sklopio sporazum sa tuzlanskim tužilaštvom, a to prihvatio Kantonalni sud u Tuzli.

„Treći stub vlasti ovdje ne postoji. Na ovom primjeru se pokazuje da mi nemamo ni tužilaštvo, ni sudstvo, ništa… Dozvoliti kriminalcu da se šetka po firmi koju je on uništio, a radnicima nije dozvoljeno ni da koriste mokri čvor u Fortuni, to je van svake pameti”, kaže Sakib Kopić, predsjednik Samostalnog sindikata u Tuzli.

Predsjednik Sindikata solidarnosti Tuzla: Primjer opljačkane Fortune pokazuje rad pravosuđa
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:22 0:00

Optužnica je Pjanića teretila da je kao generalni direktor Fortune i jedan od osnivača firme Fortex, rukovodio kriminalnom grupom sa ciljem da korist pribavi sebi ili novosnovanim firmama. Počinjena šteta je višemilionska, a više o ovom slučaju možete pročitati na ovom linku.

Firma Fortuna je danas u stečaju, a 114 radnika i dalje nerješenih sudbina. Radnici već osam mjeseci prava traže boraveći u formiranom šatorskom naselju.

Novac za koji je presudom naloženo da se oduzme od Pjanića neće otići u ruke radnika Fortune, već Agenciji za oduzimanje nezanito stečene imovine, kaže Kapić.

Radnici su pisali i predsjedniku Opštinskog suda u Tuzli, tražeći da se obustavi bilo kakva raspodjela novca, dok se ne usvoje zakonske izmjene koje su proceduri u Parlamentu Federacije BiH, a prema kojima se prvo namiruju radnici.

„A ima 60-ak penzionera u Fortuni koji sad ispunjavaju uslove za odlazak u penziju”, kaže Kapić.

Za radnike nema sumnje da je riječ, kako kažu, o „sramnoj presudi”. Radnica Naila Mujaković podsjeća da osuđeni Pjanić sa njima nema komunikaciju, dok neometano ulazi u firmu kojoj je nanio štetu.

„Uđe, izađe, jednostavno da kaže ja sam ovdje i sada Bog. A to mu dozvoljava sudstvo”, kaže ona.

Razočarano govori da protesti manjih grupa nisu od pomoći: „Trebaju ustati penzioneri, radnici obespravljeni, radnici koji rade kao moderni robovi... Jednostavno, udružiti se svi zajedno kao što su naše vladajuće stranke se udružile protiv građana, da se građani udruže protiv njih.”

Radnica firme u stečaju: Zajedničkim snagama se udružiti protiv vladajućih stranaka
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:46 0:00

XS
SM
MD
LG