Linkovi

Državni parlamentarci u posjeti istočnom susjedu: Svima je stalo do što boljih odnosa


Predsjedavajuća Skupštine Srbije Maja Gojković: BiH je najbliži partner Srbije
Predsjedavajuća Skupštine Srbije Maja Gojković: BiH je najbliži partner Srbije

Predsjednica Skupštine Srbije Maja Gojković ocijenila je danas da je posjeta svih šest članova Kolegijuma oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (BiH) Beogradu "istorijski čin" koji simbolično pokazuje koliko je BiH stalo do dobrih i jakih veza sa Srbijom.

Ona je poslije razgovora sa delegacijom iz BiZ kazala da je ta država najbliži partner Srbije i da Beograd želi čvrsto da sarađuje sa centralnim vlastima BiH i oba entiteta.

"Prvi put u istoriji diplomatskih odnosa dve zemlje imamo priliku da vodimo razgovore sa delegacijom koju čine svih šest članova Kolegijuma oba doma Parlamentarne skupštine BiH. Ovde su predstavnici sva tri naroda u BiH što je prvi put u njihovoj parlamentarnoj diplomatiji da su u punom sastavu posetili neku državu", kazala je Maja Gojković u Skupštini Srbije.

Podsjećajući da se danas obilježava Dan pobede nad fašizmom, ona je ocijenila da nema boljeg načina da predstavnici parlamenata Srbije i BiH obilježe taj datum nego međusobnim dijalogom i simboličnom porukom kako dvije zemlje žele da grade odnose u budućnosti.

"Razgovarali smo o zajedničkim spoljnopolitičkim ciljevima, posebno o punopravnom članstvu u EU, o regionalnoj saradnji, poboljšanju infrastrukture koja nas povezuje, mogućnostima zajedničkog izlaska na treća tržišta. Srbija iskreno podržava nastojanje BiH da postane kandidat za članstvo u Uniji i pružiće joj na tom putu svu političku i tehničku pomoć", kazala je Maja Gojković.

Predsjednica Skupštine Srbije je dodala da je prihvatila poziv parlamentaraca BiH da uskoro posjeti tu državu.

Predsjedavajući Doma naroda BiH Ognjen Tadić ocijenio je da posjeta parlamentarne delegacije te zemlje Beogradu pokazuje u kojoj su mjeri sva tri konstitutivna naroda u BiH zainteresovana za najbolje moguće odnose sa Srbijom.

"Narodna skupština Srbije je dobar prijatelj Parlamentarnoj skupštini BiH što je pokazala u svim susretima o Evropkoj uniji i kroz zagovaranje zajedničkog puta ka EU. To je model da i sutra u okviru te zajednice država i naroda imamo najbolje bilateralne odnose", kazao je Tadić.

Ocijenjujući da je Srbija "motor novih odnosa u regionu", predsjedavajući Predstavničkog doma BiH Mladen Bosić ocijenio je da početak novog doba u tim odnosima treba da obilježi prosperitet.

"Novi odnosi u regionu treba da budu što manje opterećeni prošlošću i okrenuti budućnosti a parlamenti mogu doprinijeti stvaranju takve atmosfere. Srbija je izuzetno važan politički faktor ne samo u regionu, ubijeđen sam da će BiH i ostali u regionu znati da zajedno napravimo bolju budućnost za našu djecu", kazao je Bosić.

XS
SM
MD
LG