Linkovi

Visoki predstavnik za BiH pred Vijećem sigurnosti UN-a: Neki koraci pozitivni, reforme spore


Security Council UN
Security Council UN

Visoki predstavnik medjunarodne zajednice u BiH po 19. put je pred Vijećem sigurnosti iznio detalje o situaciji u zemlji.

"Visoki predstavnik je kao pozitivne primjere naveo da su bosanskohercegovačke vlasti dostavile 20.000 stranica sa svojim inicijalnim odgovorima na Upitnik Evropske komisije, što je dio procesa pridruživanja, i da je Parlamentarna skupština usvojila fiskalnu zakonsku regulativu čime je omogućen pristup finansijskim sredstvima Međunarodnog monetarnog fonda.

Međutim, visoki predstavnik je takođe govorio o, cjelokupno gledano, negativnoj političkoj klimi u kojoj „mnogi od najprominentnijih izabranih zvaničnika i dalje u neproporcionalnoj mjeri posvećuju pažnju pitanjima o kojima su mišljenja podijeljena.“

Visoki predstavnik je upozorio da se tokom proteklih šest mjeseci sve češće koristila neodgovorna i huškačka retorika kojom se osporavaju temelji Dejtonskog mirovnog sporazuma, s obzirom da neki zvaničnici u Republici Srpskoj nastavljaju osporavati državnost Bosne i Hercegovine, pojedini hrvatski zvaničnici se bave razmišljanjima o raspadu države, a pojedini bošnjački političari pokazuju spremnost da u svojim izjavama spominju mogućnost novog sukoba.

Visoki predstavnik je ponovio činjenicu da je Bosna i Hercegovina „jedinstvena multietnička suverena država koju čine dva entiteta u kojima svi građani – tri konstitutivna naroda i Ostali – zajedno žive i rade, a izabrani političari, prije svega, imaju odgovornost da doprinose miru i pomirenju“, stoji u saopštenju iz Ureda visokog predstavnika poslatom medijima.

Kompletan tekst obraćanja visokog predstavnika Vijeću sigurnosti UN-a možete pročitati na web stranici Ureda visokog predstavnika u BiH.

Valentin Inzko 07-Nov-2017
Valentin Inzko 07-Nov-2017

XS
SM
MD
LG