Linkovi

Opšti izbori u Bosni i Hercegovini 7. oktobra


Detalj sa lokalnih izbora 2016. Foto: AP
Detalj sa lokalnih izbora 2016. Foto: AP

Centralna izborna komisija (CIK) BiH raspisala je danas opšte izbore u Bosni i Hercegovini za 7. oktobar.

Ovo je na konferenciji za novinare u Sarajevu saopštila Predsjednica CIK-a Irena Hadžiabdić.

Na predstojećim izborima građani BiH biraće članove Predsjedništva BiH, poslanike u Zastupnički dom Parlamenta BiH i Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH, poslanike u Narodnoj skupštini RS, predsjednika i potpredsjednike RS, te poslanike u deset kantonalnih skupština u Federaciji BiH.

Na Opštim izborima u BiH bira se 518 nosilaca mandata.

Na izborima će moći učestvovati samo oni kandidati koji do dana raspisivanja izbora budu imali prijavljeno prebivalište u izbornoj jedinici za koju se imaju namjeru kandidovati.

Pravo glasa ima 3.381.963 birača.

Izbori će koštati osam i po miliona maraka, od čega su za naknade biračkim odborima predviđena oko četiri miliona, a ostatak za štampanje glasačkih listića i preostale aktivnosti CIK-a.

Od dana raspisivanja izbora u BiH, odnosno od naredne sedmice, već će početi teći i određeni rokovi u vezi sa obavezama i rokovima u podnošenju prijava za ovjeru učešća na izborima, kao i postupanje CIK-a prilikom provedbe procesa provjera podnesenih prijava, kandidatskih lista i kandidata.

Krajnji rok za registraciju birača iz inostranstva je 24.juli.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG