Linkovi

Zvaničnici EU se nadaju uspješnom summitu o Zapadnom Balkanu


Kako se približava 17. maj i planirani summit u Sofiji o Zapadnom Balkanu, tako se sa evropske strane intenziviraju pripreme za njega, sa ciljem da se na jasan i konkretan način ojačaju evropske perspektive regiona, ali i konkretne veze država Zapadnog Balkana međusobno i sa EU.

O tome je predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk razgovarao sa slovenačkim premijerom Mirom Cerarom, dok visoka predstavnica EU, Federica Mogherini nakon skupa evropskih ministara odbrane poručuje kako je uvjerena da će summit o Zapadnom Balkanu biti jednako uspješan kao što je i važan.

Tek što je okončao turneju na Zapadnom Balkanu, predsjednik Evropskog savjeta nastavlja razgovore u funkciji pripreme skorog summita koji bi,
vjeruje on trebao da osnaži veze regiona i EU i, 15 godina nakon
Soluna, osvježi evropske perspektive. Tokom vikenda o tome je u Ljubljani razgovarao sa slovenačkim premijerom.

Donald Tusk
Donald Tusk

Predsjednik Evropskog savjeta, Donald Tusk: "Razgovarali smo o pripremama summita i detaljno o situaciji u regionu, iz perspektive moje nedavne posjete Beogradu, Podgorici, Sarajevu, Prištini i Skopju. Složili smo se da EU treba da iskoristi summit kako bi reafirmisala evropske perspektive za Zapadni Balkan. U isto vrijeme, treba da konkretno osnažimo ljudske, digitalne i infrastrukturne veze sa regionom i regiona međusobno. Konačno, moramo da osnažimo saradnju i u ostalim oblastima od zajedničkog interesa, uključujući i migracije i bezbjednost. Jer, bezbjednost Balkana je i naša bezbjednost."

Pred svima je sada vrijeme odluke, uvjeren je premijer Slovenije - ili
će se države regiona konačno integrisati u EU ili će nastaviti
svojim, po bezbjednost Evrope, opasnim putem.

Premijer Slovenije, Miro Cerar:

Miro Cerar
Miro Cerar

''Kada je riječ o državama Zapadnog Balkana, vjerujem da smo pred veoma važnim vremenom koje će da traje još nekoliko godina - treba zajedno da odlučimo da li će države regiona konačno da budu integrisane u EU i euroatlantske integracije, ili će taj naš pokušaj da propadne i države Zapadnog Balkana nastave svojim putem. Veoma se nadam da će se dogoditi ovo prvo, jer ako te zemlje nastave svojim putem, to neće doprinijeti stabilnosti Evrope. Zato naglašavam važnost integracije država Zapadnog Balkana u EU."

Za Visoku predstavnicu EU nema dileme - predstojeći summit jeste
važan i biće uspješan jer, vjeruje ona, integracija regiona u EU je
od ključnog evropskog interesa.

Federica Mogherini
Federica Mogherini

Visoka predstavnica EU, Federica Mogherini: "Vjerujem da će summit biti veoma važan događaj, koji dolazi godinama poslije summita u Solunu. Prije svega, biće to politički znak da EU i partneri iz regiona dijele ne samo geografski prostor već i političke ciljeve, rekla bih, sudbinu... a to je i znak zajedničkog opredjeljenja. Summit u Sofiji neće biti summit proširenja, još uvijek ne, ali vjerujem da će činjenica da je cijeli region Evropa i ima evropske perspektive, biti element koji podvlači njegovu važnost. Na način kako se rješavala izbjeglička kriza, bezbjednosni izazovi, radikalizacija, pkazatelji ekonomskog razvoja, infrastruktura, na svemu vidimo koliko je Zapadni Balkan povezan međusobno i sa ostatkom Evrope i vjerujem da nije samo u interesu država regiona već i cijele EU da rad sa njima bude kredibilan, a kredibilna evropska perspektiva za Zapadni Balkan je naš ključni interes. Biće to veoma važan i veoma uspješan summit."

XS
SM
MD
LG