Linkovi

Bez uspjeha i posljednji sastanak o izmjenama Izbornog zakona BiH


Čelnici stranaka iz Federacije BiH koje imaju zastupnike u Parlamentu BiH ni na posljednjem maratonskom sastanku koji je završio u četvrtak kasno uveče nisu dogovorili principe izmjena Izbornog zakona uz provedbu presude Ustavnog suda BiH po apelaciji Bože Ljubića.

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović je prilikom izlaska sa sastanka kazao da će biti angažovana Venecijanska komisija.

"Ona će dati ocjene na ranije prijedloge i na neke elemente koji su u međuvremenu spominjani, a s aspekta evropskih standarda, našeg Ustava, Konvencije o ljudskim pravima", rekao je predsjednik SDA.

Sastanku, koji je ujedno i posljednji pred raspisivanje općih izbora, prisustvovali su, osim Izetbegovića, predsjednici Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH, Socijaldemokratske partije (SDP) i Demokratske fronte - Dragan Čović, Nermin Nikšić i Željko Komšić, te Damir Arnaut ispred Saveza za bolju budućnost (SBB), prenosi portal klix.ba.

Susret je održan u rezidenciji američke ambasadorice Maureen Cormack koja je izjavila kako računaju na političke stranke da će nastaviti s razgovorima.

"Zahvaljujem se EU i Venecijanskoj komisiji što su ponudili stručni savjet da se riješi ovo, pokazalo se, jako komplikovano pitanje. Ponavljam da su SAD posvećene tome da i dalje pomažu u ovom procesu kako bi se došlo do rješenja. Imali smo ozbiljan razgovor i on može predstavljati osnovu da se ide ka kompromisu", zaključila je Cormack.

Šef Delegacije Evropske unije u BiH Lars-Gunnar Wigemark je kazao kako su čuli dobru i konstruktivnu razmjenu mišljenja, što je rezultiralo dogovorom o angažovanju Venecijanske komisije, te se nada da će novi proces s novim ekspertima započeti što prije.

Dosadašnje razilaženje HDZ-a BiH s jedne i SDA, SDP-a, DF-a i SBB-a s druge strane nalazilo se u redefinisanju Doma naroda FBiH i definisanju načina izbora članova Predsjedništva BiH iz Federacije BiH.

Nerješavanjem načina izbora delegata u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH bili bi blokirani i izbor predsjednika Federacije, Federalne vlade, a ne bi mogao biti konstituiran ni Dom naroda Parlamenta BiH, u kojem Dom naroda Parlamenta Federacije BiH bira dvije trećine delegata.

Centralna izborna komisija BiH će 8.maja raspisati opće izbore u skladu sa važećim Izbornim zakonom BiH i u skladu sa trenutnim ustavima.

XS
SM
MD
LG