Linkovi

Atif Dudaković i drugi pušteni na slobodu uz mjere zabrane


Atif Dudaković, nekadašnji komandant Petog korpusa Armije BiH
Atif Dudaković, nekadašnji komandant Petog korpusa Armije BiH

Sud Bosne i Hercegovine nije odredio pritvor generalu Atifu Dudakoviću, osumnjičenom za zločine u Krajini.

Uz Dudakovića, nekadašnjeg komandanta Petog korpusa Armije Bosne i Hercegovine, na slobodu je pušteno i drugih 12 osumnjičenih pripadnika Armije Bosne i Hercegovine.

Mjere zabrane podrazumijevaju zabranu kontakta sa oficirima i vojnicima koji su na bilo koji način bili uključeni u vojnu operaciju Sana 95 na područjima opština Bosanska Krupa, Bosanski Petrovac, Ključ i Sanski Most.

Zabranjeni su i medijski istupi i javna obraćanja također povezana sa krivičnim postupkom.

Prema obrazloženju Suda Bosne i Hercegovine, tužilac nije ponudio uvjerljive dokaze koji ukazuju da će osumnjičeni boravkom na slobodi ometati krivični postupak utjecajem na svjedoke.

Ista svrha može ostvariti primjenom blaže mjere od pritvora, ocijenio je Sud Bosne i Hercegovine.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je zatražilo pritvor zbog opasnosti da bi Dudaković i drugi mogli uticati na svjedoke i tako ometati istragu.

Ročište za pritvor održano je u subotu uveče, a tužiteljica Vedrana Mijović je saopćila da nije okončano saslušanje svih svjedoka.

Odbrana je zatražila da Sud Bosne i Hercegovine odbaci takav zahtjev jer nisu ponuđeni dokazi da su Dudaković i drugi osumnjičeni pokušali ikada utjecati na svjedoke.

Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine navodi da je Dudaković osumnjičen zajedno sa Ekremom Dedićem, Ibrahimom Šildedićem, Safetom Salihagićem, Adisom Zjakićem, Redžepom Zgojićem, Samirom Solakovićem, Fatmirom Muratovićem, Muharemom Aleševićem, Huseinom Balagićem, Ejubom Korjenićem, Ibrahimom Nadarevićem i Saidom Mujićem.

Osumnjičeni su za zločin protiv čovječnosti, a Dudaković i za zločin protiv civilnog stanovništva.

Prema Tužilaštvu Bosne i Hercegovine, istraga se odnosi na stradanje više stotina žrtava, civila i zarobljenih vojnika srpske nacionalnosti sa područja zapadnokrajiških općina tokom 1995. godine.

Istragom su također obuhvaćeni i zločini protiv civilnog stanovništva bošnjačke nacionalnosti, pripadnika Autonomne pokrajine Zapadna Bosna tokom 1994. godine, navodi Državno tužilaštvo.

Do sada je saslušano više stotine svjedoka i prikupljeno nekoliko stotina dokumenata, video snimaka i drugih materijalnih dokaza.

Hapšenje je izvedeno u petak u opsežnoj akciji u kojoj su pored pripadnika Državne agencije za istragu i zaštitu (SIPA) učestvovali i pripadnici kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova.

XS
SM
MD
LG