Linkovi

32 godine od černobilske nuklearne nesreće


Mjesto nesreće. (AP Photo)
Mjesto nesreće. (AP Photo)

Černobilska katastrofa je nuklearna nesreća koja se 1986. godine dogodila uz današnju ukrajinsko-bjelorusku granicu.

26. aprila1986., kombinacijom nesigurnog dizajna sovjetskog nuklearnog reaktora te ljudskom pogreškom, uzrokovana je eksplozija koja je uništila jedan od četiri reaktora u černobilskoj nuklearnoj elektrani.

Eksplozije nije nalikovala eksploziji nuklearne bombe, ali je učinila štetu na reaktoru koji će potom otpustiti velike količine radioaktivne prašine, otprilike devet puta jače kontaminacije nego prilikom eksplodirane bombe u japanskom gradu Hirošimi.

I danas nakon nekoliko desetljeća, radioaktivna prašina nije u potpunosti nestala.

Radijacija raznošena vjetrom najviše je pogodila zdravlje stanovnika susjedne sjeverne Bjelorusije, ali isto tako i krajnjih sjevernih prostora Ukrajine te jugozapadnih prostora Rusije, čija je granica također bila u neposrednoj blizini.

Oblaci radioaktivne prašine zaustavili su se tek nad Skandinavijom u sjevernim dijelovima Europe. Izravne i neizravne posljedice radioaktivnog zračenja osjetilo je do 5 miliona ljudi.

Zdravstveni problemi kod velikog broja ljudi ostali su prisutni sve do danas, a poseban problem predstavlja kvalitetno zbrinjavanje okoliša u neposrednoj blizini nuklearne elektrane.​

XS
SM
MD
LG