Linkovi

Rohani: Ne mogu Trump i Macron odlučivati o sporazumu


Hasan Rohani, Predsjednik Irana
Hasan Rohani, Predsjednik Irana

Iranski predsjednik Hasan Rohani osporio je danas legitimitet mogućeg novog sporazuma o iranskom nuklearnom pitanju, reagujući na jučerašnje izjave predsjednika SAD i Francuske u Vašingtonu.

Rohani se upitao s kojim pravom zajedno sa vođom jedne evropske države oni govore da žele da odluče o sporazumu, zaključenom davno između sedam država, odnosno Irana i još šest međunarodnih sila?

Predsjednici SAD i Francuske Donald Tramp i Emanuel Makron su juče u Vašintonu izrazili spremnost da se postigne "novi sporazum" s Iranom oko njegovog nuklearnog programa.

Od dolaska u Bijelu kuću u januaru 2017. Tramp stalno kritikuje taj sporazum postignut u julu 2015. kada je na vlasti bio njegov prethodnik Barak Obama između Irana i grupe 5 + 1, odnosno pet zemalja Savjeta bezbednosti UN - Kine, SAD, Francuske, Velike Britanije i Rusije, plus Njemačka.

Tramp je rekao za taj sporazum, postignut poslije dugih pregovora u Beču, kao "najgori sporazum" koji je njegova zemlja ikad odobrila.

Rohani je u govoru u srijedu u Tabrizu rekao da ukoliko žele da odluče o budućnosti tog sporazuma prvo treba da kažu šta su uradili do sada, u dvije godine od kada je on usvojen.

Iran redovno optužuje zapadne zemlje da ne ispunjavaju svoje obaveze prema sporazumu, a evropske zemlje da podliježu pritiscima Amerikanaca.

Pristalice međunarodnog sporazuma o iranskom nuklearnom pitanju smatraju da je taj sporazum najbolja garancija da se spriječi Iran da razvije atomsku bombu.

Za očuvanje postojećeg sporazuma opredijelile su se EU i Rusija.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG