Linkovi

Ambasada SAD u Sarajevu: Spominjanje i aludiranje na rat je neprihvatljivo


Iz Ambasade SAD-a u BiH, prenosi Radio Slobodna Evropa, navode da "Neprestana retorika podjele u BiH zabrinjava javnost širom zemlje".

"Bilo je teško uspostaviti mir u BiH. Imajući u vidu nedavnu turbulentnu prošlost, spominjanje ili aludiranje na rat je neprihvatljivo. Pozivi na naoružavanje ili prijetnje oružjem su opasni i ne trebaju biti dio javnog diskursa. Jasno i glasno pozivamo političke vođe da se suzdrže davanja ovakvih štetnih izjava", stoji u odgovoru iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD-a, prenosi RSE.

Spominjanje rata, dvosmislenosti koje zvuče kao prijetnje, zapaljive i agresivne izjave, dio su svakodnevnog političkog diskursa u Bosni i Hercegovini.

Frekvencija takvih istupa sve je veća, sa približavanjem izbora.

Zadnji takav slučaj su i izjave predsjedavajućeg Predsjedništva BiH o kojima su poslanici SNSD-a u državnom parlamentu, ocijenivši ih "huškačkim", čak tražili i posebnu parlamentarnu sjednicu. Sjednica nije uspjela kada na nju nisu došli poslanici više političkih partija.

O govoru mržnje razgovarano je i prilikom susreta predstavnika OSCE-a za slobodu medija i predstavnika Ministarstva Civilnih poslova u četvrtak 19.04.

"Kada je riječ o govoru mržnje u medijima, sugovornici su suglasni u stavu da je isti sveprisutan u elektroničkim medijima, te da regulativa ne prati u dovoljnoj mjeri razvoj medija, a mehanizmi koje na raspolaganju imaju Regulatorna agencija za komunikacije i Vijeće za tisak, kao nadležna tijela za sankcioniranje govora mržnje u elektroničkim, odnosno tiskanim medijima, su nedostatni ili se ne primjenjuju u punom kapacitetu." zaključak je iz saopštenja Ministarstva.

XS
SM
MD
LG