Linkovi

EU o Zapadnom Balkanu: Makedoniji i Albaniji otvaranje pregovora o priključenju, BiH nazadovala


Johannes Hahn - European Neighbourhood Policy & Enlargement Negotiations

Evropska komisija je preporučila otvaranje pristupnih pregovora za članstvo u EU za Albaniju i Makedoniju, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Komisija koja analizira napredak u reformama kazala je da su dvije zemlje na dobrom putu.

Povjerenica EU za vanjsku politiku Federica Mogherini rekla je da su preporuke “utemeljene na čvrstoj i strogoj procjeni napretka".

Dodala je kako je " odluka o preporuci o otvaranju pregovora poticaj tim zemljama da nastave na reformskom putu."

Zemlje članice EU moraju prihvatiti prijedlog Evropske komisije prije početka pregovora.

Makedoniju je do sada spriječavala Grčka zbog spora oko imena.No, pregovori oko imena dobro napreduju i očekuje se da će dogovor između Atene i Skopja biti postignut do ljeta.

Prvi čovjek EU u BiH, Lars Wigemark, nakon prenosa uživo iz EK, obrazložio je da je BiH nazadovala zbog neusvajanja izbornog zakona, zbog neaktivnosti oko izmjene krivičnog zakona, da u javnoj upravi nije zabilježen nikakav napredak a BiH ima najglomazniji birokratski aparat u regionu.

Dodao je da u privredi i ekonomskom razvoju ima određenog napretka, ali da vladavina prava u zemlji za rezultat ima neodlučnost kod određenog broja investitora.

Procjena napretka zemlje ka EU, sutra će biti uručena BH vlastima, a novi presjek stanja planiran je za proljeće naredne godine.

Lars-Gunnar Wigemark, EU Ambassador to Bosnia and Herzegovina
Lars-Gunnar Wigemark, EU Ambassador to Bosnia and Herzegovina

XS
SM
MD
LG