Linkovi

Obilježena 25 godišnjica zločina u Ahmićima i Trusini


Spomenici u Ahmićima i Trusini
Spomenici u Ahmićima i Trusini

U odvojenim komemoracijama u selima Ahmići i Trusina odata je počast civilima i ratnim zarobljenicima ubijenim prije 25 godina, piše Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

“Imamo dvije obaveze prema tim nevino pobijenim ljudima. Jedna je da ih se sjećamo i danas ćemo ih se sjetiti. A druga je da učinimo sve da se takve stvari više ne ponove”, rekao je Bakir Izetbegović, član Predsjedništva BiH, na komemoraciji održanoj u Ahmićima.

Pripadnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO) su 16. aprila 1993. godine napali Ahmiće i ubili više od 100 civila, većinom žena i djece. Najmlađa žrtva imala je tri mjeseca, a najstarija 82 godine. Neki su ljudi živi sahranjeni u svojim kućama, a lokalna je džamija uništena.

Haški tribunal osudio je bivšeg generala HVO-a Tihomira Blaškića na devet godina zatvora zbog ratnih zločina, uključujući i izdavanje naredbe za napad na Ahmiće. Takođe je osudio Darija Kordića, bivšeg vođu samoproglašene ratne državice nazvane Hrvatska republika Herceg-Bosna, za zločine koji su uključivali i ubistva u Ahmićima.

U međuvremenu je Sud BiH takođe proglasio Paška Ljubičića krivim za učešće u zločinima počinjenim u Ahmićima.

U ponedjeljak je održana i komemoracija u selu Trusina, gdje su pripadnici Armije BiH ubili 15 hrvatskih civila i sedam pripadnika HVO-a na isti dan kada se desio i masakr u Ahmićima 1993.

Tri bivša vojnika osuđena su na ukupno 37 godina zatvora zbog svoje uloge u tim ubistvima.

XS
SM
MD
LG