Linkovi

Wigemark: Pri kraju izrada mišljenja Evropske komisije na odgovore iz Upitnika EU


Lars-Gunnar Wigemark, šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini
Lars-Gunnar Wigemark, šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini

Pri kraju je izrada mišljenja Evropske komisije na odgovore na Upitnik kojeg je Bosna i Hercegovina krajem februara predala Jean Claude Junckeru, predsjedniku Evropske komisije.

Ovu informaciju objelodanio je šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Lars Gunnar Wigemark tokom današnjeg sastanka sa predsjednicom Vlade Republike Srpske Željkom Cvijanović.

Iz Vlade Republike Srpske, prenoseći riječi Wigemarka, saopšteno je da se u narednom periodu očekuje i zvanično predstavljanje mišljenja Evropske komisije na odgovore na Upitnik.

Upitnik je predat predsjedniku Junckeru krajem februara ove godine, 14 mjeseci nakon što je uručen vlastima Bosne i Hercegovine.

Odgovori na Upitnik, kako je ranije pojasnila Direkcija za evropske integracije, daju sliku o političkom, pravnom, društvenom, ekonomskom i administrativnom sistemu države. ​

Dragan Čović i Denis Zvizdić predaju odgovore na EU Upitnik Jeanu Claude Junckeru
Dragan Čović i Denis Zvizdić predaju odgovore na EU Upitnik Jeanu Claude Junckeru

„Srž je važnija od datuma”, rekao je Juncker prilikom preuzimanja odgovara na napisanih na više od 20.000 strana.

Upitnik čine 3.242 pitanja, a predsjednik Evropske komisije je ostavio mogućnost za dodatnim pitanjima.

Upitnik je, pojašnjavaju u Direkciji za evropske integracije, jedan od instrumenata Evropske komisije na osnovu kojeg se priprema mišljenje o zahtjevu za članstvo u EU.

XS
SM
MD
LG