Linkovi

Putin najoštrije osudio napad u Siriji


Vladimir Putin
Vladimir Putin

Ruski predsjednik Vladimir Putin osudio je napad koalicije predvođene SAD u Siriji i ocijenio ga kao kršenje međunarodnog prava.

U izjavi na sajtu Kremlja, Putin je nazvao vazdušne udare "aktom agresije na suverenu vladu" i optužio SAD za pogoršanje humanitarne krize u zaraćenoj Siriji.

Putin je pozvao na hitan sastanak UN na kojem će se raspravljati o napadu.

"Trenutna situacija i eskalacija u Siriji ima veoma štetan uticaj na cijeli sistem međunarodnih odnosa", rekao je Putin.

"Historija će sve staviti na svoje mjesto. Washington već snosi ogromnu odgovornost za krvave represalije protiv Jugoslavije, Iraka i Libije", rekao je Putin.

Koje hemikalije?

Putin je rekao da su ruski eksperti otputovali u Dumu, gdje se navodno dogodio napad hemijskim oružjem, i da nisu našli dokaze da je upotrijebljen hlorin ili bilo koji drugi otrovni gas.

Ruski lider se požalio da SAD i njihovi saveznici "cinično" nisu sačekali nalaze nezavisnih istražitelja iz Organizacije za zabranu hemijskog oružja, koji su stigli u Siriju.

Rusko ministarstvo odbrane potvrdilo je da su napadi koalicije predvođene Amerikom izbjegli da udare ruske baze u Siriji, u gradovima Tartus i Hmaimim i da odbrambene vazdušne snage nisu raspoređene.

Mediji u Rusiji su objavili da su snage sirijske vlade u odbrani koristile sovjetski sistem vazdušne odbrane, star skoro 30 godina.

Ministarstvo odbrane je optužilo Washington za "udare na vojnu i civilnu infrastrukturu" i predložilo da Moskva pomogne Damasku u jačanju odbrambenih snaga.

Diplomatski kanali

Uprkos oštroj retorici, ima znakova diplomatije u sjenci. U snimku ambasade SAD u Moskvi, ambasador Jon Huntsman je rekao da su SAD komunicirale sa Rusijom kako bi umanjile opasnost izbjegle eventualne ruske civilne žrtve.

"Ovo nije sukob supersila, već oko principa da se koristi hemijsko oružje - što je nedopustivo", rekao je Huntsman.

"I dalje smatramo da je prava stvar da sarađujemo sa Rusijom", kaže američki ambasador.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG