Linkovi

Sjevernoatlantski savjet o akcijama protiv upotrebe hemijskog oružja u Siriji


Generalni sekretar Jens Stoltenberg
Generalni sekretar Jens Stoltenberg

Generalni sekretar NATO-a, Jens Stoltenberg izvijestio je da su danas u Sjevernoatlantskom savjetu - Sjedinjene Države, Francuska i Ujedinjeno Kraljevstvo obavijestile saveznike o zajedničkoj vojnoj akciji u Siriji 14. aprila.

Saopštili su da veliki broj podataka ukazuje na odgovornost sirijskog režima za napad na civile u Dumi 7. aprila, te da su njihove vojne akcije bile ograničene na objekte koji omogućavaju proizvodnju i upotrebu hemijskog oružja.

Tri saveznika naglasila su da nije bilo praktične alternative primjeni sile.

Saveznici su izrazili punu podršku ovoj akciji, čiji je cilj bio da degradira sposobnost sirijskog režima u vezi sa hemijskim oružjem i spriječi dalje napade hemijskim oružjem protiv civila u Siriji.

Hemijsko oružje ne može da se koristiti nekažnjivo niti može da bude normalizovano. Takvo oružje predstavlja neposrednu opasnost za sirijski narod i našu kolektivnu sigurnost, rekao je Stoltenberg.

Saveznici žale zbog toga što mandat Zajedničkog istražiteljskog mehanizma, ustanovljenog Rezolucijom 2235 (2015) SBUN-a, da bi se identifikovali počinioci hemijskih napada, nije obnovljen u novembru 2017. godine.

Saveznici podržavaju međunarodne mehanizme za utvrđivanje odgovornosti i spriječavanje nekažnjavanja upotrebe hemijskog oružja.

Saveznici su snažno osudili ponovnu upotrebu hemijskog oružja od strane sirijskog režima i pozvali da počinioci budu pozvani na odgovornost. Saveznici su takođe pozvali sirijski režim i njegove pristalice da omoguće brz i nesmetan pristup lokaciji na kojoj je zabranjeno oružje korišteno 7. aprila.

Uprkos istrajnim diplomatskim naporima, ponovljeno korištenje hemijskog oružja protiv civilnog stanovništva od strane sirijskog režima doprinjelo je užasnoj ljudskoj patnji od samog početka sukoba 2011. godine.

Upotreba takvog oružja očigledno predstavlja kršenje međunarodnih standarda i normi o neširenju oružja; nekoliko rezolucija Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija; kao i Konvencije o hemijskom oružju, koju je Sirija ratifikovala 2013.

NATO smatra da je upotreba hemijskog oružja od strane država ili nedržavnih aktera predstavlja prijetnju međunarodnom miru i bezbjednosti.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG