Linkovi

Vlada entiteta Federacija BiH uzda se u naftna nalazišta


Pumpa u Monterey Shale, California, April 29, 2013.
Pumpa u Monterey Shale, California, April 29, 2013.

Današnjom odlukom entitetska Vlade započinje izradu studije koja će pokazati koliko je eksploatacija nalazišta nafte u FBiH štetna po okoliš. Za tu priliku imenovana je i stručna komisija, navodi se u zaključcima Vlade.

Priča o nafti u BiH seže nekoliko decenija unazad a konkretizovana je još prije sedam godina kada je potragu za "crnim zlatom" u BiH započeo naftni gigant Shell.

Shell se iz pregovora s Vladom FBiH iznenada povukao 2015. godine pravdajući to stanjem na tržištu, a što je obradovalo domaće ekološke aktiviste.

"Interes se ponovo pojavio i posve je vidljiv, ne samo od Shella nego i drugih kompanija. Vraćamo to u igru", kazao je premijer FBiH Fadil Novalić.

U šturom, današnjem saopštenju entitetske Vlade navodi se i informacija da se, "po prvi put u BiH, dešavaju pregovori između Vlade i naftne kompanije s ciljem potpisivanja ugovora o istraživanju i eksploataciji nafte i plina na period od 25 godina" te da predstavljaju veliki izazov s kojim će se Vlada Federacije BiH i nadležna ministarstva suočiti.

Ekološki aktivisti, s druge strane, zbog štetnosti po okoliš, protive se eksploataciji nafte.

XS
SM
MD
LG