Linkovi

Reakcije žrtava na presudu Šešelju: Ogorčenost visinom kazne, ali i zadovoljstvo što Šešelj ima pečat ratnog zločinca


Vojislav Šešelj govori na konferenciji za novinare, Beograd, mart 2016.
Vojislav Šešelj govori na konferenciji za novinare, Beograd, mart 2016.

Žrtve rata u Bosni i Hercegovini su nezadovoljne na konačnu presudu Vojislavu Šešelju, predsjedniku Srpske radikalne stranke, kojom je osuđen na 10 godina zatvora.

Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) izjavu Šefika Hurke, koji je bio zatočen u Rogatici više od dvije godine.

„Ovo sad što sam vidio za mene je velika sramota. Pored tolikih dokaza video zapisa, svega na sudu da ga osude na deset godina. Lično sam bio u Rajlovcu (Sarajevo) gdje je bio čitav bataljon ‘šešeljavaca’”, Hurko.

Ni Bakira Hasečić, predsjednica Udruženja Žena-žrtva rata, nije zadovoljna presudom, ali jeste činjenicom da Šešelj od danas nosi etiketu ratnog zločinca.

„Na neki način je zadovoljena oravda i to je danas jedna najveća satisfakcija”, kaže Hasečić, prenosi BIRN BiH.

U Udruženje Žene Srebrenice, kako prenosi Klix, presudu smatraju sramotnom.

„Znamo da su Šešeljevi upali u Srebrenicu, ali i u pojedine dijelove Hrvatske. Za nas porodice, žrtve genocida, je veliko razočarenje. Sve vrijeme je nakon puštanja provocirao sud, porodice žrtava i sve ostale”, kaže Harja Čatić, predsjednica Udruženja Žene Srebrenice.

Za Jasmina Meškovića, predsjednika Udruženja logoraša BiH, pozitivno je to što je Šešelj osuđen, ali zabrinjava činjenica da se on neće vraćati u zatvor. Zbog toga što mu je u kaznu uračunato vrijeme u pritvoru, prenosi N1.

„Vjerovatno on još zagovara politiku iz 90-ih godina”, kazao je Mešković.

Šešelju je izrečeno deset godina zatvora zbog podsticanja na progon, prisilno premještenje i raseljevanja Hrvata u Hrtkovcima u Vojvodini. Oslobođen je odgovornosti za zločine u Hrvatskoj i BiH, uključujući njegovo učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu.

Šešelj neće služiti zatvorsku kaznu iz razloga što je u kaznu uračunato vrijeme koje je proveo tokom prvostepenog procesa.

XS
SM
MD
LG